четвер, 11 лютого 2016 15:52

"Найбільше у світі люблю людей. Але маленькими дозами", - Олексій БИК, 35 років, поет, бард, речник "Правого сектора"

Щоб писати те, що пишу, мусив пережити війну зсередини.

Цілу весну позаторік просився в армію. У військкоматі казали: ми про вас пам'ятаємо – і не брали. Тоді пішов на фронт добровольцем.

Перше відчуття на війні – нестримне самозбереження. Страх постійно тисне на підкірку. Інстинкт волає, що тут – небезпечно, а ти змушуєш мозок його придушувати.

Найстрашніше – довезти пораненого до лікарні ще теплим, але вже бездиханним. Так загинув друг Шип у вересні 2014-го під Донецьком. Міна розпанахала йому бік. Ми летіли у Селідове на такій швидкості, що в Карлівці на блокпосту збили знак "Стоп". Коли вивантажували Шипа, він уже не дихав.

Найважче – вибирати. Коли в машині 4 місця для поранених, а їх – півтора десятка.

Війна – це чортова лотерея. Випадковостей значно більше, ніж закономірностей. Недарма там люди починають вірити в Бога та Його провидіння. Знаю чоловіка, якому куля пройшла по шиї і подряпала її. Залишила 10 сантиметрів шраму. Я їздив у Донецьк по мінному полю – випадково заблукав. Але повернувся.

  Олексій БИК.  Народився 4 грудня 1980 року в селі Мутин на Сумщині у сім’ї зоотехніків. Батьки одразу переїхали у селище Сосниця на Чернігівщині. Каже, що рід походить від козацького ватажка Северина Наливайка. У 6 років добре читав, писав, знав таблицю множення. ”Коли йшов у 1-й клас, читав уже Булгакова й Гашека. ”Майстер і Маргарита” й ”Пригоди бравого вояка Швейка” – улюблені книжки. Перечитую їх щороку”. Навчався в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова на факультеті історії і філології. На 4-му курсі відрахували за неуспішність. ”Насправді – за участь в акції ”Україна без Кучми”. Не допустили до заліків, бо нібито на першому курсі не склав фізкультуру. Хоча в заліковці стояла оцінка”. Працював журналістом на телеканалах TVI, ”Сіті”, у журналі ”Главред”, прес-­секретарем Міністерства праці. Останнє місце роботи – політичний оглядач інтернет-видання ”Главком”. 18 лютого 2014-го був поранений у лоб гумовою кулею, коли висвітлював сутички майданівців і ”Беркута” на розі вулиць Шовковичної та Інститутської в Києві. У липні позаторік вступив до Добровольчого українського корпусу ”Правий сектор” (ДУК ПС). Тоді ж потрапив на фронт. Воював у Пісках під Донецьком. Навесні 2015-го став речником 13-го батальйону ДУК ПС, у серпні – речником усього ”Правого сектора”. Автор пісні ”Добровольці”. Виданих книжок не має. Розлучений. Синові Любомиру – 12 ­років, доньці Уляні – 8. Син минулої зими врятував однокласника, який провалився під лід
Олексій БИК. Народився 4 грудня 1980 року в селі Мутин на Сумщині у сім’ї зоотехніків. Батьки одразу переїхали у селище Сосниця на Чернігівщині. Каже, що рід походить від козацького ватажка Северина Наливайка. У 6 років добре читав, писав, знав таблицю множення. ”Коли йшов у 1-й клас, читав уже Булгакова й Гашека. ”Майстер і Маргарита” й ”Пригоди бравого вояка Швейка” – улюблені книжки. Перечитую їх щороку”. Навчався в Національному педагогічному університеті імені Драгоманова на факультеті історії і філології. На 4-му курсі відрахували за неуспішність. ”Насправді – за участь в акції ”Україна без Кучми”. Не допустили до заліків, бо нібито на першому курсі не склав фізкультуру. Хоча в заліковці стояла оцінка”. Працював журналістом на телеканалах TVI, ”Сіті”, у журналі ”Главред”, прес-­секретарем Міністерства праці. Останнє місце роботи – політичний оглядач інтернет-видання ”Главком”. 18 лютого 2014-го був поранений у лоб гумовою кулею, коли висвітлював сутички майданівців і ”Беркута” на розі вулиць Шовковичної та Інститутської в Києві. У липні позаторік вступив до Добровольчого українського корпусу ”Правий сектор” (ДУК ПС). Тоді ж потрапив на фронт. Воював у Пісках під Донецьком. Навесні 2015-го став речником 13-го батальйону ДУК ПС, у серпні – речником усього ”Правого сектора”. Автор пісні ”Добровольці”. Виданих книжок не має. Розлучений. Синові Любомиру – 12 ­років, доньці Уляні – 8. Син минулої зими врятував однокласника, який провалився під лід

Планування життя має небагато сенсу. Вирішено, що з тобою станеться. Але як сприймеш це – залежить тільки від тебе.

Молився єдиний раз у житті – на похоронах побратима, щоб Бог дав сили переступити через усі втрати й довершити справу до кінця.

Що їду на війну, знали тільки моя дівчина і пару дуже близьких людей. Мама не знала до цього року. Думала, що я то в Києві, то у відрядженні. Розповідав їй байки весь час. Сказав якось, що я на базі під Києвом у Новопетрівцях. Питає: "З Порошенком говорив?" – "З яким Порошенком?" Він саме того дня приїжджав, а я сидів у Пісках і новин не читав. Мусив казати, що я його не побачив.

У мирному житті страшніше, ніж на війні. Там тебе оточують 100 відсотків прекрасних людей. Вони мають стержень і фундамент. Не зрадять. У мирному житті більшість людей некомфортні або не заслуговують спілкування. От я вийшов до магазину й побачив п'яну компанію. Де пили, там і блювали. На війні такого не пригадую. Тут потрапляєш в інший світ, який заслуговує бути розбомбленим у хлам.

Найбільше у світі люблю людей. Але маленькими дозами. Розумію недосконалість і аморальність середньостатистичної людини. Знаю точно: це суспільство не пробачить добровольцям, що вони поїхали гинути за нього.

Надихають помилки. Як свої, так і чужі.

Без ненависті воювати з ворогом неможливо.

Намагаюся бути чесним завжди. Але є грішок – часом прибріхую.

Наступна революція буде швидкою і дуже кривавою.

Алкоголь вживаю 3–5 разів на рік. У стані сильного сп'яніння втрачаю логіку мислення, а це дратує.

Категорично не сприймаю непунктуальних людей. Я ніколи не запізнююся. Колишня дружина весь час спізнювалася. Через це виникало багато конфліктів. Якось домовилися зустрітися, щоб подати заяву на розлучення. Я вирішив помститися – приїхав на годину пізніше. І чекав її півгодини.

Усе роблю швидко. Вирішив кинути курити – отже, не курю. Але люблю цей процес. Можу скурити цигарку за день, можу – 10. Подобається курити з кавою. Один дід якось мені сказав: "Диму не бійся. Він не задавить. Людей бійся – вони можуть".

Усі знання я здобув самоосвітою.

Мій перший вірш був жахливим у технічному сенсі. Однак відмінним у сенсі патріотизму. Був я тоді у 5-му класі.

Не можу не писати. Це як їсти чи пити. Коли довго не пишу, стаю нервовий.

Не можу пояснити появу моєї пісні "Добровольці" 2012-го, коли й натяку на війну не було. Тільки зараз розумію, про що вона. Іноді здається, що не складаю вірші, а записую. Хто їх диктує, чому – не знаю. Пишу про майбутнє. І написане збувається.

Кохання – це суміш відчуттів. Там є і щастя, і розпач, і безпорадність. Навіть щеняче захоплення, коли хочеться стрибати невідомо чому.

Я непридатний до серйозних стосунків. Ну, який із мене сім'янин? Зараз я тут, завтра – на блокаді Криму, післязавтра – не передовій.

Війна закінчиться, але повернутися з неї – неможливо.

На війні найбільше не вистачало самотності. У дитинстві гралися в кунсткамеру: хто найдовше просидить у темному підвалі. Я міг сидіти там безкінечно. Не потребую компанії, щоб добре почуватися. А на війні ти постійно у великих групах людей: або казарма, або окоп, або бліндаж. Неможливо зосередитись на своїх думках.

Найгірша самотність – коли тобі погано, а всім до тебе байдуже.

Коли почалася війна, придумав анекдот. "Правий сектор" – це коли живеш у піонерському таборі й за хорошу поведінку тобі дозволяють пограти в Counter-Strike (комп'ютерна гра зі стріляниною. – Країна). Так воно й було. Щоб потрапити на передову, мусиш проявити себе, домовитися з командиром, добре сформувати боївку, пройти вишкіл.

Син пишається, що тато пішов на війну. Характер має такий, як у мене. Як казала моя тітка, гени пальцем не виколупаєш.

Ці рядки символізують закінчення війни:

Коли закінчиться війна

І всі повернуться додому,

Коли зі стін аеродрому

Зітруться їхні імена,

Коли відродиться земля

Перетравивши кулі й міни,

Ти мовчки плюнеш на руїни

Колись могутнього Кремля.

Людина, якій не соромно за те, якою вона була рік тому, не дорослішає.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільше у світі люблю людей. Але маленькими дозами", - Олексій БИК, 35 років, поет, бард, речник "Правого сектора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути