вівторок, 20 серпня 2013 12:02

"Куратор у райвідділі ставить завдання: з тебе щомісяця 300 доларів"

Як живе українська міліція й чому їй не уникнути реформ – розповідає журналіст Микола Савельєв

Міліціонери завжди були страшними людьми чи останнім часом стали ще жорстокіші?

– Жорстокість була завжди. На Львівщині в середині 1980-х нашуміла "дрогобицька справа": міліціонери підвішували затриманих на ломи, надягали протигази. Били 20 невинних, щоб знайти одного винного. Або "призначали" його.У 1990-х був рекет. Хіба важко було його зупинити? Ні. Але це було вигідно: "Я тобі даю можливість красти машини, а ти з кожної мені плати долю". Міліціонер думав, що злодій у нього на роботі, і не помічав, як ставав ланкою бандитської схеми. Далі злочинці використовували правоохоронців для розв'язання своїх проблем.Спілкуюся з кількома офіцерами-професіоналами. Вони говорять: "Зараз нема з ким працювати". 90 відсотків влаштовуються у міліцію, щоб нажитися на цій системі. Позаторік проводили анонімне опитування випускників університетів внутрішніх справ. 80 відсотків сказали, що прийшли в міліцію для отримання баришів. Інші 20 – такі самі, просто не зізналися.

До свавілля спонукає непевна політична ситуація в Україні?

– На правоохоронну систему це не дуже впливає.

Які злочини міліції найчастіше прикривають?

– Застосування сили під час допитів. Підки­дання речових доказів.Затримання хабарників на високому рівні – це війна кланів серед правоохоронців. Одні підставляють інших. Наприклад, ти і я працюємо в розшуку. Я хочу посісти твоє місце. Тебе в Києві "кришує" начальник відділу кадрів, а мене – заступник начальника відділу УБОЗу. І ми тихенько воюємо: я засвічую в Києві твої проколи, ти – мої.Недавно в місті Городок на Львівщині міліціонери вилучили 20 тисяч пляшок "лівої" горілки. І так хитро провели кримінальну справу, що зробили винним небіжчика, а вміст усіх пляшок, за документами, вилили в каналізацію. Коли спитали, де порожні пляшки, відповіли: "Забрав водій машини як компенсацію за бензин". І всі фігуранти на своїх посадах.

Жорстокість набувають під час роботи в органах чи туди вже приходять садистами?

– Смішно вимагати від людей, які щодня працюють із лайном, пахнути парфумами Chanel. Сержант поїхав на виклик – там убивство. Завтра – п'яний чоловік зґвалтував свою дочку. У міліціонера теж є дочка, то батькові заїхав у морду. Потім так само з нього "вибивають" свідчення.Був такий маніяк Кондратьєв. Затримали його співмешканку і ніяк не могли допитати. Вона з немовлям приходить, а воно плаче й плаче. Зрозуміли – щось не те. А жінка мала на пальці під лейкопластирем голку, нею весь час колола дитину. На тілі аж рана кривава була. Опер по морді їй заїхав. Як його засуджувати?Зараз б'ють менше, ніж раніше. Займають­ся цим на зонах, у СІЗО, у так званих прес-хатах (на жаргоні – спеціальна камера для фізичного тиску. – "Країна"). У райвідділках бити бояться. За новим Кримінально-процесуальним кодексом без адвоката можна взагалі свідчень не давати, чим досвідчені зеки й користуються.

Які сфери "бізнесу" під міліцією?

– Покривають контрабанду, нелегальні гральні автомати, ринки, крадіжки авто, барсеточників, кишенькових злодіїв. Знаю міліціонера, який "кришував" барсеточників – зараз – підполковник. Інший "заминав" справу про викрадення людини, щоб заволодіти квартирою. Чув, нині його пропонують на начальника райвідділу.Є правоохоронці, які мають власні фірми, зареєстровані на брата, свата, кума, дітей. Вони сприяють, щоб саме їхня фірма виживала – проводять перевірки на підприємствах конкурентів, садять їхніх директорів і засновників, які не розуміють, що треба з цього ринку піти геть.Податкова міліція покриває конвертаційні центри. Знаю у Львові один: "прокачав" півтора мільярда гривень, заплативши 100 тисяч гривень податку. Там працює один бухгалтер, малесеньке приміщення. Ніхто їх не чіпає, бо знають хто над цим стоїть у Києві. Це – "тема старшаків".Багато міліціонерів після роботи в органах влаштовуються начальниками служби безпеки банків, страхових компаній. Часто тому, що ще під час роботи пригодовували їх.Скажімо, барига торгує наркотиками. Його треба садити. Відділ боротьби з незаконним обігом цього не робить, бо той здає покупців. Трапляється – дітей багатих батьків. Мажор придбав кокаїн – його взяли. Батька "подоїли", сина випустили. І всім добре: міліціонери заробили, сім'ю мажорів фінансово покарано, наркоторговець продовжує "здавати".Правоохоронці, які працюють в економічній сфері, беруть хабарі за порушення й закриття кримінальних справ.Ліпляться так звані постанови. ­Колись збиралися дві рекетирські бригади. Одна каже: "Ми наїдемо на мужика, вимагатимемо 100 "штук". Він побіжить до вас, щоб помогли відбитися. Обіцяй вирішити питання за 50. Потім поділимося". Це на жаргоні називається "постанова". Зараз цим займається міліція.Але знаю й правоохоронців, які щиро виконують свою роботу. Звичайно, мають пару гривень "лівака", але не можуть собі дозволити з дітьми поїхати навіть у Болгарію.

Як учать схемам заробітку?

– Влаштовується нова людина на дільничного. Йому куратор у райвідділі ставить завдання: з тебе щомісяця 300 доларів. Дільничний приходить до квітникарів і каже: "Покажіть дозволи, на якій підставі тут торгуєте?" Ті: "Ну, може, якось домовимося?". І домовилися – з кожного по 50 гривень на день. А квітникарів 10. Якщо хтось не хоче платити, міліціонер копає ногою по відру, ламає квіти, тягне в райвідділ. І людина розуміє, що не має вибору.Кожен орієнтується на свого наставника. Приходить начальник райвідділу й натякає: "Цю справу треба розвалити". Один раз, другий. На третій – у міліціонера виникає запитання: навіщо ловити взагалі? З попередніх разів ні копійки не заробив. І для чого на рівень начальника виводити цю тему, коли можна взяти гроші на місці, і не ділитися?

У міліціонерів є поняття "своя територія"?

– Так. Наприклад, усі знали, що з Галицького ринку у Львові "харчувалася" "шістка" (відділ управління по боротьбі з оргзлочинністю. – "Країна"). Туди ніхто більше не ліз. Але зранку, коли працівники прокуратури йшли на роботу, то залишали на ринку свої пакетики, а ввечері забирали джентльменський набір продуктів.

А якщо підприємець має всі дозволи?

– А от мені здається, що ти з брудними руками сів торгувати. Дзвоню товаришу в санстанції, й він забирає твої документи на перевірку. Наступного дня питаю: "Де ваші документи? Ксерокопії не цікавлять, треба оригінали. Забирайте товар і йдіть геть".

Кажуть, посади в міліції продають. Як визначається ціна?

– Можна очолювати відділ жирного району, де багато базарів, фірм. А бувають райони, де один іподром, і той не працює. В Одесу прийшов пароплав із товаром – це такий дохід, як уся львівська Рава-Руська митниця разом із Шегинями. Там інші ціни.Хочеш бути начальником райвідділу? Приходиш у відділ кадрів, тобі кажуть: "Важко, великий конкурс". Питаєш: "Скільки то коштуватиме?". Пишуть на листочку – "10 тисяч доларів", припустимо. Ти: "8". Тобі: "9". І ти відмовляєшся або погоджуєшся. Кадровик несе документи до начальника УВС. Треба і йому долю "відстебнути". Хоча зараз у Львові "полтавський десант". Кажуть, вони за таке не беруть, бо мають хороші некримінальні бізнеси в Полтаві.

Які шанси у правоохоронця погоріти на корупції?

– За останні роки не пам'ятаю жодного високопоставленого силовика, якого б засудили. Останній – суддя Ігор Зварич. Хоча суддів-нехабарників відсотків 5, не більше.Усі знають, що під час Євро-2012 у Львові неякісно зробили дороги. Де шар асфальту мав бути 30 сантиметрів, є – 3. Десятки мільйонів вкрадені. Хтось сів? Хоч одного затримали?

З чого починати реформи в міліції?

– У Грузії мене з двома місцевими знайомими зупинили молоді поліцейські. Треба було заплатити 100 гривень штрафу. Я кажу: "Може, дамо їм 10 ларі, щоб офіційно не штрафували?" "Нет, они на это не пойдут, – відповідає один зі знайомих. – У них хорошая зарплата, их уважают в обществе". Поліцейський має доплату за кожну вивчену іноземну мову. Вміє надати медичну допомогу – теж доплата. Може відремонтувати автомобіль чи володіє рукопашним боєм – надбавка. Отримують 700–800 доларів, коли середня зарплата в Грузії – 200–250. Там черга, щоб попасти в поліцію.Для реформ слід зібрати розумних людей, які не рік відслужили, можливо, навіть уже у відставці. Хай би кожен дав одну-дві поради.Є практика ротації начальників управлінь. Але треба і начальників відділів відправляти в інший регіон, де вони не матимуть напрацьованих корупційних схем, довірених людей. Відділи внутрішньої безпеки повинні підпорядковуватися міністру внутрішніх справ.

Як нині працює внутрішня безпека міліції?

– Ніяк. Або для статистики.Начальник УМВС може впливати на їхню роботу – зробити ремонт у приміщенні, дати машини, гроші на "прослушку", або – не дати. А ця структура не має залежати від місцевого міліцейського начальства.За яких умов реформи можливі?– Держава в такому стані далі існувати не може, вона розпадеться. Так само й міліція. Її працівники повинні усвідомити: система дійшла до краю, без змін – не вижити.Що для міліціонерів є святе? Через що вони не переступлять? Який їхній кодекс честі?– Вони ризикують своїм життям для затримання вбивць, ґвалтівників. Впада­ють у дику лють, коли бачать злочини проти дітей. Відвертих боягузів у системі намагаються позбутися. На Філіппінах є приказка: якщо ти – поліцейський, то вже наполовину в землі. Тобто не повинен важити своїм життям. Трапляються ППСники, які грабують п'яних. Але бачив і таких, що несли на руках у райвідділ хлопця, який зимою лежав п'яний і обісцяний. Вони казали: "То ж чиясь дитина. Він зараз замерзне, а мені потім як із цим жити? Я ж до церкви ходжу".

 

 

 

 

 

Зараз ви читаєте новину «"Куратор у райвідділі ставить завдання: з тебе щомісяця 300 доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути