вівторок, 28 травня 2013 15:00

"Іванішвілі прийшов на все готове. Брудну роботу за нього зробив Саакашвілі"

ПІВРОКУ МИНУЛО ВІД ЗМІНИ ВЛАДИ В ГРУЗІЇ. БІЛЬШІСТЬ У ПАРЛАМЕНТІ МАЄ КОАЛІЦІЯ "ГРУЗИНСЬКА МРІЯ" МІЛЬЯРДЕРА БІДЗІНИ ІВАНІШВІЛІ. НАЦІОНАЛЬНИЙ РУХ ЧИННОГО ПРЕЗИДЕНТА МИХАЇЛА СААКАШВІЛІ – В ОПОЗИЦІЇ. ЩО ЗМІНИЛОСЯ В КРАЇНІ ЗА ЦЕЙ ЧАС, – РОЗПОВІДАЄ ГРУЗИНСЬКИЙ ЖУРНАЛІСТ ТА ПОЛІТИЧНИЙ ОГЛЯДАЧ ТЕНҐІЗ АБЛОТІЯ

– Свободи стало більше, а порядку – менше. Послабився контроль силовиків за населенням. За "націоналів" було чимало незрозумілих випадків, коли в когось забирали бізнес або засуджували до тюрми. Іноді заслужено це робили, як бізнесмен набрав боргів чи відмивав гроші. Але траплялися випадки, коли влада вирішувала "просто забрати". Бізнесмен сьогодні більше впевнений, що його не змусять будувати якийсь іміджевий об'єкт, який йому не потрібен. У політиці стало більше свободи слова, демократії.Останні два роки влади Національного руху в Грузії взагалі не було злочинності – ні великої, ні дрібної. Кілька тижнів місто могло прожити без жодного злочину. Кримінальний світ був такий переляканий, що боявся навіть голову підняти. А вже на другий день після приходу Іванішвілі почали фіксувати дрібні крадіжки. Це не так трагічно, як роздули "націонали", але невеликі злочини почастішали. Сукупно, десь на рівні 2009–2010 років.

Повернулися злодії в законі?

– Ні, тільки на низовому рівні. Це відбулося, щойно поліція послабила хватку. Раніше, якщо вони бачили десь у дворі кількох пацанів підозрілої зовнішності, то підходили до них, питали – чому зібралися. Могли у відділок забрати або розігнати по домівках. Працювали на випередження. Тепер пріоритет: безпідставно утискати людей не можна.Загалом теперішня влада продовжує практику попередньої. Зі злочинцями борються так само жорстко.

Кажуть, зараз російський бізнес скуповує Грузію – "Боржомі", ще якісь підприємства.

– Російський бізнес у Грузії завжди був активний. За попередньої влади енергопостачання та водогін у Тбілісі належали росіянам. Але вони цікавляться лише великими об'єктами – а ті вже давно продані. "Боржомі" належав Березовському та Патаркацишвілі. Родина останнього збула свою частку російській "Альфагруп". Але ніхто тут не бачить проблеми. І минула влада завжди підкреслювала, що бізнес не має політичного забарвлення. Навіть під час війни 2008 року енергопостачання Тбілісі йшло як зазвичай. Бо всі розуміють: якщо відключать світло з політичних мотивів, вилетять із ринку на другий день.Іванішвілі в тутешніх бізнесових справах не фігурує. Він володіє акціями Google, Siemens, Carrefour. У Грузії йому нецікаво. Ну що вона може йому дати?

Саакашвілі провів багато реформ – пенсійну, шкільну, медичну тощо. Від чого нова влада відмовляється, а що продовжує?

– "Націоналам" довелося дуже довго воювати із суспільством за ці реформи. Потрібно було викорінювати корупцію, скорочувати штати. Наприклад, мали 300 вищих шкіл, більшість з яких – сумнівні конторки. Їх розпустили, залишили десь 30 університетів. Це була ціла війна, і так у всіх галузях."Мрійники" прийшли на все готове. Брудну роботу за них зробив Саакашвілі. Це якби вам дали нову чисту машину, ключі – сідайте, їдьте, тільки не псуйте нічого. Вони й не псують.

Чи збільшили пенсії та зарплати, як обіцяли "мрійники"?

– Мінімальні пенсії у квітні зросли до 125 ларі – 620 гривень, а у вересні їх піднімуть до 150 – 750 гривень. Але реально майже нічого із соціальних обіцянок не виконали. Казали, що бензин подешевшає. Запевняли: 30 центів з його ціни йде до кишені Саакашвілі. Але пальне не подешевшало. Так само з електрикою. Виявилось, що ціна була реальною.

Яка доля туристичних проектів, типу міст Лазіки або Анаклії? Їх добудовують чи облишили?

– Добудовувати не збираються, бо орієнтуються на виконання соціальних зобов'язань. Якщо влада матиме вибір: відремонтувати вулицю в курортному місті чи додати кілька ларі до пенсії – оберуть останнє. Відреставруєш вулицю, побудуєш туристичне місто – це ж не одразу дасть ефект. Треба кілька років. Так було з Батумі. Його близько трьох років відбудовували. Потім рекламували рік­два. І тільки після цього туди поїхали туристи. "Мрійники" не хочуть чекати.Інфраструктуру зараз розподіляють на дві категорії – потрібна і та, яку називають "необміркованими витратами". Реконструкція міст – "необмірковані". В Анаклії, по суті, нічого й за попередньої влади не встигли зробити. А тепер узагалі все зупинили. Те саме з дорогами, мостами, водогонами. Хоча це якраз "потрібна" інфраструктура.

Як грузини ставляться до подій у країні?

– Ентузіазму поменшало, але рейтинг нової влади високий. Ще рано розчаровуватися.

Саакашвілі досі президент – які в нього відносини з урядом? За суперечливих рішень чиї вказівки виконують органи влади або поліція?

– Його повноваження залишаються в силі. Наприклад, він має право призначати міністрів внутрішніх справ та оборони. Але коли Іванішвілі прийшов до влади, запропонував власні кандидатури. Саакашвілі саме їх і представив парламентові. Тобто реально він нічого не контролює. У Саакашвілі єдине завдання – допрацювати до кінця терміну повноважень, піти спокійно, без галасу й революції. Щоб Грузія минула цей період.

Кого висувають у президенти влада та опозиція? Хто має найбільші шанси пройти? Чому?

– Найяскравіша фігура від опозиції – колишній прем'єр і міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі. Його арештували, звинувачують у корупції. Але це не так важливо – однаково в жовтні цього року виграє "мрійник". Чи це буде теперішній міністр освіти Ґіорґі Марґелашвілі, якого найчастіше називають кандидатом від влади, чи хтось інший. У них усередині досі великий безлад. Але, поперше, "Грузинська мрія" має більшу підтримку, а подруге, вони вже переможці. За інерцією, грузини їх знов підтримають. Досі все, що асоціюється з "Мрією", проходить на ура. А в "націоналів" – провал.

Арешт Мерабішвілі прирівнюють до ув'язнення в Україні Юлії Тимошенко. Мовляв, грузинська влада взяла курс на авторитаризм.

– У Мерабішвілі нижчий статус, ніж у Тимошенко. Все ж таки вона була старшою в дуеті з Ющенком. А Мерабішвілі – друга людина після Саакашвілі.Його арешт цілком природний. "Мрійники" не могли не ув'язнити Мерабішвілі. Це для них справа принципу. Зрозуміло, щось на нього викопають. Але головне тут – політична воля і бажання показати свою "крутість".

Які звинувачення йому висувають?

– Ідеться, що на посаді міністра внутрішніх справ він брав участь у підтасовці справи про вбивство, скоєне кількома поліцейськими. Напевно, прагнув відстояти своїх, захистити честь мундира. Також застосував зайву силу при розгоні мітингу 26 травня 2011 року. Із цим годі сперечатися.

Мерабішвілі посадять?

– На нинішньому етапі це не принципово. Однаково опозиція не має шансів на президентських виборах.Можна говорити, що влада переслідує опозицію?– Було чимало випадків. Із різних причин. Обвинувачення зазвичай обґрунтовані. Але коли "мрійники" приходили до влади, обіцяли відкопати цілий "геноцид". А знайшли тільки окремі випадки.Допити були, але посадили поки що лише Бачо Ахалая, екс­міністра оборони. Та й то тільки тому, що попався під гарячу руку після зміни влади. Зараз хвиля пішла на спад.

Грузія збиралася підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом разом з Україною. Що з інтеграцією в НАТО та ЄС?

– Офіційно ані від НАТО, ані від ЄС не відмовляються. Прозахідна інтеграція – єдина причина, чому вони не пересаджали всіх представників Національного руху. Могли б це зробити, однак терплять – не хочуть псувати відносини з Європою. Досі сподіваються підписати Угоду про асоціацію до кінця року. Більше того, раз на місяць чинні міністри зустрічаються з депутатами від опозиції. Відповідають на запитання, консультуються. Це їм дуже неприємно – по обличчях видно. Але мусять.

Відкрити залізничне сполучення з Абхазією та Росією реально?

– Абсолютно нереально. Ніхто й не обіцяв цього зробити. Казали: відкриємо, "коли це буде можливо". Мовляв, хочемо, але не можемо.

Як відбувається реінтеграція територій Абхазії та Осетії?

– Міністр реінтеграції нещодавно заявив, що головний напрямок грузинської політики – на все відповідати "так". Він прихильник поступок: хоче відкрити кордони, пустити інвесторів до Абхазії й Цхінвальського регіону (самопроголошена Південна Осетія. – "Країна"). Усе, крім незалежності. Я його запитую: а що ми від цього отримаємо? Відповідає: нічого! Просто покажемо, що ми – хороші, й вони нас полюблять. Це – капітуляція. Але він чесно вірить у це.В обох регіонах усе закрито для Грузії. На абхазькому кордоні замість абхазів стоять росіяни – охороняють. І для абхазів це теж проблема, бо раніше вони займалися з нами бізнесом, товари якісь перевозили. Везуть і зараз, але хабарі збирають росіяни.

Коли завершать будівництво залізниці до турецького міста Карса? Взагалі, видається, що Іванішвілі – більший другТуреччини, ніж Росії.

– Навряд чи дорога до Карса суттєво щось змінить у політиці. Це проект трьох країн – Грузії, Туреччини й Азербайджану. Він вигідний нам, бо принесе гроші за транзит товарів із Казахстану та Китаю. Та й до Європи можна буде їздити поїздом. До Антальї, наприклад. А там – Греція та Італія. Грузія без Азербайджану й Туреччини – порожнє місце. Бо всі комунікації проходять через них. Найбільше туристів до нас їдуть також із Туреччини, а на другому місці – Азербайджан. Турки мають своє море, але в казино грають у Батумі.За "націоналів" тема співпраці з Україною була дуже популярна. Яке місце наша країна посідає в політиці Іванішвілі?– Це змінилось не після приходу Іванішвілі, а ще після перемоги на президентських виборах Януковича. Але, якщо казати покрупному, то все лишилось, як було. Бізнес ваш продовжує працювати в Грузії, є багато туристів з України – особливо в Бакуріані на лижі. Просто уряди менше усміхаються один одному.

Політики та військові, які після зміни влади 1 жовтня 2012 року перебувають в ув'язненні або під слідством

ЩО РОБИЛИ:

Цотне Мамулашвілі – експерт з озброєння. Колишній співробітник центру НАТО.Ґіґі Каландадзе – генерал, перший зайшов у окупований Цхінвалі та вибив звідти російські формування.Алеко Ґорґодзе – колишній військовий аташе Грузії в США. За його активної участі Сполучені Штати надавали допомогу Грузії у військовій сфері.Зураб Шаматава – військовий. Його підрозділ поранив генерал-лейтенанта Анатолія Хрульова, командувача російської 58-ї армії, коли та намагалася повернути Цхінвалі.Вано Мерабішвілі – колишній міністр внутрішніх справ, провів багато спецоперацій проти російської агентури, зокрема "Енвер" – розкриття шпигунської  мережі в Грузії, що збирала інформацію для ГРУ РФ.Зураб Чіаберашвілі – колишній посол Грузії при ЄС. Завдяки його зусиллям багато країн Європи визнали Росію окупантом та агресором.Бачо Ахалая – колишній голова департаменту ув'язнення. Зробив один із найбільших внесків у знищення грузинських злодіїв у законі.

ОФІЦІЙНЕ ЗВИНУВАЧЕННЯ:

Цотне Мамулашвілі – грабіж ломбарду.Ґіґі Каландадзе – тортури (карав дезертирів посиленими тренуваннями. – "Країна").Алеко Ґорґодзе – присутність при тортурах.Зураб Шаматава – присутність при тортурах.Вано Мерабішвілі – привласнення грошей і підкуп виборців.Зураб Чіаберашвілі – привласнення грошей і підкуп виборців.Бачо Ахалая – катування.

 

Зараз ви читаєте новину «"Іванішвілі прийшов на все готове. Брудну роботу за нього зробив Саакашвілі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути