вівторок, 16 серпня 2016 12:56

Для розвитку обдарованої дитини треба створити середовище таких самих

За п'ять років в Україні вшестеро зросла кількість центрів раннього розвитку дітей. 2010-го їх було трохи більше півсотні, сьогодні – 332. Вихованцям обіцяють посилену увагу, виявляють таланти, розвивають схильності, мовні навички, готують до дитсадків і шкіл. Також навчають танців, лічби, позуванню на фото і дефіле. Місяць перебування в закладі коштує від двох до шести тисяч гривень.

Як виростити генія?

Автор: Сергій Старостенко
  Діти прийшли на книжкову виставку в столичний ”Мистецький Арсенал”, квітень 2015 року
Діти прийшли на книжкову виставку в столичний ”Мистецький Арсенал”, квітень 2015 року

Негеніальних дітей не буває. Є діти, якими не займаються батьки. Не варто малюка рано змушувати до математики. Починати потрібно із 7 років, золотий вік – 10 років. Діти тоді посидючіші, швидше засвоюють великі числа. Краще робити це в колективі. Хлопчики люблять змагатися.

Марина МУЖАНОВСЬКА, 35 років, директор школи ментальної арифметики Smartum, працює з обдарованими дітьми

Сенсорні сигнали надходять від взаємодії із середовищем. До 6 років кора головного мозку не є домінантною. Для навчання у школі та розвитку дитина має оволодіти маніпулятивною, предметною та ігровою діяльністю. Завдяки їм вчиться обробляти сенсорні сигнали так, щоб вони формували знання про навколишній світ. Потім кора головного мозку починає домінувати, керує поведінкою.

Сенсорні сигнали швидше обробляють ті діти, які в перші роки життя багато бавляться. Спонтанна гра без правил сприяє виявленню талантів. Учені порівняли успішних дорослих людей і неуспішних ув'язнених. Перші в дитинстві багато гралися. Арештанти – навпаки. Дійшли висновку: що довше дитина безперешкодно бавилась, тим більше розвинувся її творчий потенціал.

Ірина Логвінова, дитячий психолог

Сучасні батьки не знають міри. У гонитві за надзнаннями для малюка позбавляють його дитинства. Знаю родину, де у 3-річного хлопчика тиждень розписаний до хвилини. Говорить російською та англійською, замість казок йому читають енциклопедії, замість мультиків вмикають National Geographic Channel. Відвідує приватний дитсадок з англомовними вихователями, має трьох репетиторів, додає і віднімає, знає столиці 50 країн. Але не вміє спілкуватися з однолітками. У дитини має бути час на дозвілля. Суперобдарований малюк може стати нещасним. Батьки такі захоплені бажанням виростити вундеркінда, що не помічають, як дитина втрачає інтерес до життя. Депресія у шкільному віці стала нормою

Віра СЕЛЕЗНЬОВА, 44 роки, дитячий психолог

  ”Генієм стає мисляча людина, а не та, яка пам’ятає багато інформації”, – вважає дитячий психолог Марина Романенко.  Художник Дмитро Скаженик із нею погоджується
”Генієм стає мисляча людина, а не та, яка пам’ятає багато інформації”, – вважає дитячий психолог Марина Романенко. Художник Дмитро Скаженик із нею погоджується

Стала скрипалькою всупереч, а не завдяки. Мене не брали в музичну школу – харківську десятирічку. Півроку вчилася в нулівці, входила в трійку найкращих. Під час вступних іспитів у перший клас злягла в лікарню. Коли одужала, на моє місце дитину вже взяли.

Тричі вступала у школу невдало. Приїжджаю в Київ – п'ятірка на іспиті, але немає місць. Вернулася в Харків – трійка. Але я дуже хотіла. Мама-художниця радила кинути скрипку, однак не наполягала.

Дітям із музичного середовища легше. Викладач казав: "Богданко, ти – вискочка. Тут свої клани, тобі не раді". Пощастило, бо в Харків приїхав Богодар Которович (скрипаль. – Країна). Помітив мене, забрав у Київ.

Тато (художник Іван Марчук. – Країна) пишається мною.

Найкраще вчити дитину НА ВЛАСНОМУ ПРИКЛАДІ. Показую дітям, як би зіграла я. Пропоную скласти компанію і зробити так само, даю шанс вийти на сцену. Для них це – величезна мотивація.

Богдана ПІВНЕНКО, 39 років, скрипалька

"Подивіться в обличчя ваших дітей. У них – вся історія вашого подружнього життя"

"Примус – найгірший спосіб навчання. Цікаве малюки вважають правильним, нудне – хибним. Пояснюйте логічно. Алгебру дитині простіше зрозуміти за арифметику, бо в ній є логіка"

Масару ІБУКА, японський інженер, один із засновників корпорації SONY, автор новаторських методик навчання дітей раннього віку, написав книжку "Після трьох уже пізно"

Батько – інженер-будівельник, мама – хімік. Хотіли, щоб теж став інженером чи архітектором. Боялися, що буду художником, обурювались, коли малював. Я робив усе наперекір.

На формування найбільше вплинули бажання робити всупереч і лінь. У сенсі ЛІНЬ ЗАЙМАТИСЯ НЕУЛЮБЛЕНОЮ СПРАВОЮ.

Батьки прийняли вибір, коли мою картину надрукували в журналі "Творчість". Мені тоді було 27.

Олександр РОЙТБУРД, 55 років, художник

Автор: hromadske.cherkasy.ua
  17-річна Фіонг Ань Чан, випускниця Черкаського фізико-математичного ліцею. Вона стала призером міжнародного науково-технічного конкурсу молодих вчених Intel ISEF 2016 у категорії ”Математика”
17-річна Фіонг Ань Чан, випускниця Черкаського фізико-математичного ліцею. Вона стала призером міжнародного науково-технічного конкурсу молодих вчених Intel ISEF 2016 у категорії ”Математика”

Чудес у шахах не буває. У кожного є свій потенціал і межа. Щоб обдарована дитина досягала результату, тренеру треба знати свою справу і максимально використовувати досвід. Дитина виконає найскладніші завдання, якщо їй цікаво.

Дмитро СЕМЕНОВ, 35 років, тренер із шахів. 2015-го його вихованка 8-річна Вероніка Верем'юк стала чемпіонкою Європи з шахів серед одноліток. Грає з 4 років

Коли Устимко був ще у животі, я читала йому казки, слухала класичну музику. Особливо любила Вівальді. У 2,5 року він знав усі букви, у 4 добре читав українською, за рік – російською. У 6 навчила читати німецькою, англійську освоював у школі.

Ірина ВОРОНЯК, 41 рік, мати 17-річного Устима Вороняка. 2011-го був учасником конкурсу "Диво дитина". Навчається у львівському медучилищі

Зараз ви читаєте новину «Для розвитку обдарованої дитини треба створити середовище таких самих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути