вівторок, 22 березня 2016 15:23

Це шкодить моєму здоров'ю. Клімакс настане раніше

ЗА ДОНОРСТВО ЯЙЦЕКЛІТИН МОЖУТЬ ЗАПЛАТИТИ 80 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

У певних європейських країнах донорство яйцеклітин заборонене. Зокрема у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Італії. Деякі безплідні пари звертаються по допомогу до українських донорів. Наші клініки пропонують базу жінок із бажаними для замовника характеристиками – кольором волосся, очей, освітою чи хобі.

Анастасія, 24 роки. За освітою – менеджер, до декрету продавала медичну техніку. Заміжня. Живе в Києві. Донором яйцеклітин була раз.

– ПРО ДОНОРСТВО ДІЗНАЛАСЯ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ – ПОБАЧИЛА РЕКЛАМУ В ­КЛІНІЦІ. Чоловік добре поставився до цього. Лише хвилювався, чи не вплине на моє здоров'я, щоб могла ще народити.

Я здавала ооцити, тобто яйцеклітини, для конкретних людей. Знала все про цю родину. Люди, яким потрібен донор, пройшли через багато що разом, аби зачати дитину. Тому впевнена: чекають на малюка і дадуть йому все необхідне.

Вони знайшли мене самі. Жінка написала в "ВКонтакте". Я погодилася на донорство, бо у нас подібні інтереси, спосіб життя. Теж люблять активний відпочинок, ходять у походи, слухають рок і класику. Читають фентезі й книжки з психології.

Спілкуюся з цією жінкою впродовж вагітності, турбуюся про неї. Але не відчуваю, що майбутня дитина – частково моя. Хоча, можливо, колись зустрінуся з нею.

Процедуру проходила в Москві. Першого разу летіла на огляд лікаря й ультразвукове обстеження. Потім – на стимуляцію яєчників. Вводили препарат для збільшення кількості яйцеклітин, які дозрівають. За три дні – УЗД. Після нього залишилась у Москві до забору дозрілих клітин.

До донорства допускають жінок від 18 до 30 років, які зазвичай мають здорову дитину. Без шкідливих звичок, судимостей, хронічних і психічних захворювань. Треба здати багато аналізів: на СНІД, гепатити В і С, на гормони, генетичний аналіз, загальний аналіз крові та сечі, кров на сифіліс, мазок на інфекційні хвороби, флюорографію, мати довідку від психіатра та нарколога, що не стою на обліку – і це не повний перелік.

Отримала гонорар 1300 доларів, плюс – сплата всіх аналізів, перельотів, готелю. Деяким донорам платять по 80 тисяч гривень. Частину грошей використала на сім'ю – купила диван для доньки, оплатила чоловіку лікування колін. Решту – поклала на зберігання.

 

Яна, 25 років. Заміжня. Живе в Миколаєві. Не працює. Донором яйцеклітин була тричі.

– МОЄМУ СТАРШОМУ СИНУ – 6 РОКІВ, МОЛОДШОМУ – 5. МОЖЕ, ТОМУ МЕНІ ШКОДА ЖІНОК, ЯКИМ НЕ ДАНО ВІДЧУТИ ЩАСТЯ МАТЕРИНСТВА. Рідні мене підтримують. У травні планую знову долучитися до програми.

Платять від 1000 доларів. Процедура з ін'єкціями гормонів мене не лякає. 10 днів сама собі робила уколи, щоб дозріло більше яйцеклітин. Потім день перепочинку – і пункція. Загалом з аналізами – 12 днів. Клініку відвідала тричі.

Все було анонімно. Мені не казали, куди відправлять клітини.

Усвідомлюю, що це – моя дитина. Але від зустрічі з нею відмовилася б. Це може закінчитися психологічною травмою для обох.

Альфія, 30 років. Незаміжня, живе в місті, має вищу освіту. Виховує 5-річну доньку. Донором яйцеклітин ставала шість разів.

– НЕ НАМАГАЮСЯ ДІЗНАТИСЯ, ЯКИМИ БУДУТЬ БАТЬКИ ДИТИНИ – ЧИ БІДНІ, ЧИ ЗАМОЖНІ, ДЕ ЖИВУТЬ. Платять не так багато, аби мене турбувало майбутнє моїх клітин. Я ж не дитину продаю.

Гроші на першому місці серед причин, чому це роблю. На другому – бажання допомогти іншим стати батьками. Кожного наступного разу платять більше.

Дізналася про програму ще до вагітності. В клініці заповнила анкету, здала аналізи. Сама процедура не страшна: забирають яйцеклітини під наркозом. Лише щоденні уколи для стимуляції росту ооцитів неприємні.

Близькі не відмовляли, але й не заохочували. Адже це шкодить моєму здоров'ю. Клімакс настане раніше. І запас яйцеклітин зменшується, тому завагітніти буде складніше.

Цікаво було б поглянути, які вийшли діти, чи схожі на мене. Але клініки інформацію не розголошують. Навіть не знаю, чи успішні були вагітності. Я б радо зустрілася з цими дітьми. Поговорили б, як добрі друзі.

Олена ОСТАПЕНКО, 30 років. Незаміжня, живе в місті. Має дві вищі освіти: економічну й педагогічну. Працює педагогом-психологом у центрі раннього розвитку дітей. Має синів 10 років і 2,5. Донором яйцеклітин була тричі.

– Я – МАТИ-ОДИНАЧКА. В ДЕКРЕТІ ВИРІШИЛА ПІДЗАРОБИТИ ДОНОРСТВОМ ЯЙЦЕКЛІТИН. Це краще, ніж сурогатне материнство – так не відчуваю дитину своєю.

Батьки досі про моє донорство не знають. А друзі – в курсі й підтримують.

Стаю донором у своєму регіоні. Не можу поїхати далеко, бо дітей нема з ким лишити надовго. Коли обираю реципієнта, важливо, наскільки він щедрий і уважний до донора. Тоді всі формальності відбуваються психологічно простіше.

Завжди прошу забезпечити мені дорожні й медичні витрати. А гонорар, який дають перед пункцією, залежить від того, наскільки родина заможна. З майбутніми батьками не бачуся. Все вирішуємо по телефону. Розрахунок – карткою.

Не думаю про долю майбутніх дітей. Мені б забезпечити своїх.

Маргарита СЕРГУШЕНКОВА, 24 роки. Держслужбовець. Заміжня. Має сина 2,5 року. Живе в місті. Донором яйцеклітин була тричі.

– РОДИЧІ ДО МОГО ДОНОРСТВА СТАВЛЯТЬСЯ ДОБРЕ. АЛЕ СПОЧАТКУ ЗДИВУВАЛИСЯ. Потрібен був час, щоб зрозуміли, про що йдеться. Ставили десятки запитань: як це робиться? Тобі щось підсаджують? Але потім допомагали, з сином сиділи, коли в клініку їздила.

Вся процедура тривала близько місяця. Потрібні довідки з туберкульозного та психічного диспансерів. Наприклад, якщо є мінімальне відхилення рівня лейкоцитів, як при звичайній застуді, не допускають, поки не нормалізуються. Коли побачила список довідок та аналізів – думала, не впораюсь. Після трьох процедур знаю: здоров'я в мене, як у коняки.

Уперше здавала яйцеклітини для подруги нетрадиційної орієнтації. Вони разом давно. Народилася дівчинка. Їй п'ять місяців. Здається, у неї вуха на мої схожі. Спілкуємося з подругою, бачу дитину.

Не вважаю себе мамою для неї і для інших дітей. Я просто даю матеріал. Як люди, які роблять цеглу. Не думають же вони, що зводять будинки.

Зараз ви читаєте новину «Це шкодить моєму здоров'ю. Клімакс настане раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути