пʼятниця, 05 лютого 2016 16:39

104 вихідних на рік плюс три свята буде достатньо

В Україні триває процес декомунізації та дерадянизації. До 21 лютого Верховна Рада має проголосувати за нові назви населених пунктів. Але відрив від радянського минулого – це не тільки нові назви міст і вулиць.

Триває дискусія, що Україні варто святкувати Різдво, як у більшості країн Європи, – 25 грудня. На сайті президента зареєстрована петиція на підтримку цієї пропозиції. Інститут Національної пам'яті готує законопроект про державні свята – щоб упорядкувати дати українського календаря і позбавити його радянських пережитків.

Які державні свята мають бути в Україні?

8 березня – пора позбуватися цієї пострадянської ностальгії. Адже радянськість такого виду є НАЙПІДСТУПНІШОЮ. Починається: як "було добре колись". А за тим іде ціла хвиля: хороше кіно, хороші пісні, книжки. Усе це прив'язує до минулого. З одного боку, такий стан речей природний, адже завжди згадуєш те, що було колись. Однак варто вже все це відпустити.

Тарас ПРОХАСЬКО, 47 років, письменник

День Перемоги переніс би на 8 травня і зробив би День примирення за європейським зразком. Історія тягнутиметься, може, і 10 років. Але українці перемішуються. У Львові з'явилось багато молоді з Донецька – художники, музиканти. Їм подобається тут, зрозуміли, що нема ніякого ультраправого націоналізму. З'являється нова якість у народі. Та все визначатиметься тим, наскільки наші люди розумітимуть: якщо хочеш бути успішним, повинен багато працювати. КОЖНА ТВОЯ ХВИЛИНА ЩОСЬ КОШТУЄ.

Віктор НЕБОРАК, 54 роки, поет, літературознавець

Автор: Ярослав Тимчишин
  У Львові відбулася хода звіздарів у рамках десятого ювілейного фестивалю ”Спалах Різдвяної звізди”, 8 січня 2016 року
У Львові відбулася хода звіздарів у рамках десятого ювілейного фестивалю ”Спалах Різдвяної звізди”, 8 січня 2016 року

Святковий календар у нас більш-менш оптимальний. Є періоди, коли додаткові вихідні доречні. На Новий рік і Різдво є традиція відвідувати родичів. На травневі свята більша частина країни садять городи. Дискусійним є питання ще одного вихідного, коли свято припадає на суботу чи неділю.

Григорій МЕЛЬНИЧУК, співорганізатор Ради урбаністики Києва

Наша система святкувань – глибоко радянська. Відзначаємо 1 та 2 травня, 8 березня. ТРЕБА БУЛО ДОЧЕКАТИСЯ, ЩОБ НА НАС НАПАЛА РОСІЯ, АБИ СКАСУВАТИ 23 ЛЮТОГО. Розумію, частина людей протестуватимуть, якщо не святкувати 8 березня. Але вітати раз на рік за статевою ознакою – прояв тоталітарного мислення. Якщо хтось хоче поздоровити знайомих і коханих жінок – хай собі, але до чого тут вихідний?

Крім того, є купа професійних свят. Президент вітає працівників певної галузі. Скоро матимемо таких 365 днів. Ця проблема не така безневинна, як здається на перший погляд. Під кожне свято ПОДАЮТЬ НА ПІДПИС КІЛЬКА ОРДЕНІВ, ЗВАНЬ ЗАСЛУЖЕНИХ І НАРОДНИХ. І знову закручується маховик радянських підходів.

Слідом за більшістю православних церков необхідно святкувати спочатку Різдво, а потім Новий рік. Навпаки могло бути лише в країні атеїзму й безбожності. Тоді питання переносу вихідних автоматично знімаються. Будуть різдвяні канікули. Відпрацювання у суботу – це життя в борг. Викликає не надто позитивні емоції і таку саму продуктивність.

Ці радянські традиції існують на рівні міфологем. Відмовлятися від них складно. Спочатку мусить бути велика просвітницька програма.

Василь ЯБЛОНСЬКИЙ, 48 років, заввідділу Національного інституту стратегічних досліджень

Від радянської епохи треба залишити 1 і 9 травня. Або 8 травня – зважаючи на те, що мільйони українців загинули в Другій світовій війні. Не повинно бути ніякого відпрацювання за перенесені вихідні. Бо це смішно.

Вадим СКУРАТІВСЬКИЙ, 74 роки, культуролог

Державні свята треба поставити на українську історичну базу. Більшовицькі нам нав'язала окупаційна московська влада. Не всі ще скасували. Багато людей досі хочуть відзначати 23 ЛЮТОГО, яке КУЧМА ПО-ХОЛУЙСЬКи ЗРОБИВ ДНЕМ ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ. Достатньо мати п'ять-сім державних свят.

Левко ЛУК'ЯНЕНКО, 87 років, колишній політв'язень і народний депутат

У нас непристойно багато свят. Від комуністичних майже не відмовилися, а релігійні додали. КРАЇНА У СТАНІ РУЇНИ, А НАРОД СВЯТКУЄ. Два величезні набори – січневий і травневий – ганьба й жах. Свята йдуть одне за одним, якщо припадають на вихідні – переносяться. Виходить, що двічі з роботи випадаємо мало не по декаді. Крадемо в країни ледве не місяць роботи.

Карл ВОЛОХ, 57 років, бізнесмен, громадський діяч

Деякі з радянських свят стали народними, як 8 березня. А травневі – виглядають дивно. Особливо відзначення аж два дні одного свята. Українці не ототожнюють 1 травня із Днем праці й готові відмовитися від нього. Так, як уже забули 7 листопада. Хоч у Радянському Союзі це було головне свято.

Олександр ВИШНЯК, 59 років, соціолог

Україна в Європі зараз найбідніша. Тому маємо трудитися як воли. Найперше – відмовитися від радянських свят. Такої саламахи із суміші комуністичних, релігійних і національних празників нема ніде. Комуністичні – 1, 2, 9 травня маємо скасувати. День Конституції треба святкувати на роботі. Лишити найбільші релігійні свята – Великдень, Різдво. Звісно, святкувати День Незалежності. Решта – робочі.

60 відсотків працездатного населення трудяться в сфері обслуговування. Для цих людей свят не існує. Відпочивають бюджетники й чиновники.

Відробіток по суботах – профанація. Як спортсмен скажу, що ПІСЛЯ ОДНОГО ВИХІДНОГО ТРЕБА ДВА РОБОЧІ ДНІ, ЩОБ УВІЙТИ В РИТМ. Після двох вихідних – чотири робочих. Успіху досягають люди, які каторжно працюють. А ми подібні до Греції. Там 10 років правила військова хунта. А потім її на 15 років змінили соціалісти при владі. І ті, й інші – демагоги. Давали пільги, придумували свята, а не вчили працювати. У цьому плані ми – гіпертрофована копія Греції.

Олег ФЕДОРЧУК, 54 роки, футбольний тренер

Велика кількість свят дорого обходиться країні. Українці за ментальністю належать до південноєвропейського типу – як італійці, греки, іспанці. Нам подобається відпочивати. Та неприйнятно після Революції гідності відзначати радянські свята. НАВІЩО ВШАНОВУВАТИ ПАМ'ЯТЬ БІЛЬШОВИКІВ, ЯКІ ЗНИЩУВАЛИ УКРАЇНЦІВ?

Є свята, що приживаються комерційно. Як День святого Валентина. Але воно – не державне. Для багатьох військових до російської агресії 23 лютого було святом. Нині – перестало. 1 травня відзначають по всьому світу, особливо там, де є сильні профспілки. Питання – чи має воно бути державним.

Людям можна розказувати, що надмір вихідних – це економічні втрати. Але нині не маємо прямого зв'язку: працюєш більше – живеш краще. Все затьмарює корупція. Тому владі складно пояснити, чому варто трудитись більше. Влада має отримати моральне право щось подібне пропонувати. Для цього треба ВІДНОВИТИ СПРАВЕДЛИВІСТЬ.

Олег РИБАЧУК, 57 років, колишній віце-прем'єр

Автор: Сергій Старостенко
  Ветеран Другої світової війни прийшов покласти квіти до могили Невідомого солдата в день 70-ї річниці перемоги над нацизмом, Київ, 9 травня 2015 року
Ветеран Другої світової війни прийшов покласти квіти до могили Невідомого солдата в день 70-ї річниці перемоги над нацизмом, Київ, 9 травня 2015 року

Варто залишити тільки ключові свята: Різдво, Новий рік і День Незалежності. А Пасха завжди в неділю. Треба відмовитись від ганебної практики перенесення вихідного, коли свято припадає на суботу чи неділю. Усім потрібно більше працювати. Наші воїни на фронті не мають ні вихідних, ні свят. І війна та сама – що на Великдень, що на Новий рік. На відпочинок є цілих два дні на тиждень. Тому 104 ВИХІДНИХ НА РІК ПЛЮС ТРИ СВЯТА БУДЕ ДОСТАТНЬО.

Олександр БРИГИНЕЦЬ, 53 роки, колишній народний депутат

В Україні цього року 113 вихідних. Відпочинок на Новий рік та Різдво понад два тижні – надто великий. Вибиваємося з робочого графіку й виходить, що ми НЕ ДУЖЕ ПРОДУКТИВНА НАЦІЯ. Хоча нам треба було б працювати вдвічі більше, ніж європейцям чи японцям.

Зменшувати кількість свят треба поступово. Вихідні на Новий рік і Різдво скоротити до одного дня.

8 березня і 1 травня святкувати, але на роботі.

Жанна БАЛАБАНЮК, 31 рік, експерт при Національному агентстві України з питань державної служби

У мене нема начальників, тому весь час на роботі. Не знаю, чи принципово залишати 8 березня вихідним. Головне – мати змогу заробити, аби було що жінці подарувати. Треба мати Бога в серці, а не любити його лише під холодець на Різдво чи Пасху. Єдине свято, яке точно залишив би – День Перемоги. Не робив би з нього в угоду європейцям День примирення. Свято заслуговує на особливу увагу. Загинуло понад сім мільйонів українців. МІЙ ДІД ЖИВ У КИЄВІ. ПІД ЯКИМ ПРАПОРОМ ВІН МАВ ЗВІЛЬНЯТИ УКРАЇНУ

ВІД ВОРОГІВ?

Ігор МЕЛЬНИЧУК, 50 років, музикант, бас-гітарист і вокаліст рок-гурту "Брати Гадюкіни"

Треба прибирати з переліку свят релігійні, бо ми – світська держава. Припинити відзначати 8 березня і травневі. Довгий відпочинок взимку можна скоротити лише перенісши Різдво на 25 грудня. Тоді автоматично перейдемо до європейської моделі зимових канікул. Та для цього потрібна згода всіх церков. Інші свята скасувати просто: парламент має внести зміни в Кодекс законів про працю.

Ігор РОЗКЛАДАЙ, 33 роки, юрист

Відрив від "совка" почали запізно, але його треба зробити. Усі свята, які були за Союзу, окрім Нового року, варто скасувати. Святкувати тільки пов'язані з народом і традиціями України.

Вихідних має бути менше. У мусульман лише два свята на рік: Курбан Байрам (свято жертвопринесення. – "Країна") й Ураза Байрам (свято на честь закінчення посту в місяць Рамадан. – "Країна").

Додав би ДЕНЬ ЗВІЛЬНЕННЯ КРИМУ ТА ДОНБАСУ ВІД РОСІЙСЬКОЇ ОКУПАЦІЇ. Поки що дата невідома. Але вона має навіки увійти в наш календар.

Різа ШЕВКІЄВ, 61 рік, член Меджлісу кримськотатарського народу

Необхідно відмовитися від практики додавання українських свят до радянських. Із державних лишити Новий рік, Різдво, Великдень, День Незалежності, День Конституції, День захисника Вітчизни. Вони визначальні для громади. І скасувати норму про вихідний понеділок, якщо свято припадає на суботу чи неділю.

Євген МАГДА, 41 рік, політолог

 

Робочими днями повинні бути всі, крім релігійних свят. Маємо традиції, звичаї, які не дозволяють працювати в ці дні. свята. А з незалежністю та соборністю країни нічого не станеться, якщо 24 серпня трудитимемось. В нашій ситуації ВИХІДНІ ДНІ – ЦЕ РОЗКІШ. Потрібно брати приклад з Японії, де відпустка – 10 днів на рік. А в нас 30.

Олег НАЗАРЕНКО, гендиректор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів

Хто переносить свята з вихідних на інший день

У Нідерландах, Німеччині, Білорусі, Польщі, ­Чехії, Словаччині – немає додаткового вихідного, якщо свято припадає на суботу або неділю. У Греції, за винятком 1 травня, понеділок теж залишається робочим.

В Японії, Сингапурі – тільки коли національне свято випадає на неділю, то наступний робочий день стає святковий.

У Британії та Нідерландах офіційні свята не оплачуються. У Франції з 11 свят­кових днів у році оплачувати роботодавці зобов'язані один, 1 травня. ­Решта – якщо про це домовилися профспілки з роботодавцями.

У Британії, США – додаткові вихідні переносять на п'ятницю або понеділок.

У нас найдовші в світі канікули

– Порівняно з країнами Західної Європи, у нас вихідних у два-три рази більше. Можливо, саме в цьому і причина багатства Німеччини, Нідерландів та інших держав ЄС. Вони працюють, а ми відпочиваємо, – говорить 52-річний Віктор ГРОМОВИЙ, експерт у галузі освіти. – Крім того, маємо згубні наслідки відзначення цих свят – перепивання та переїдання. Після тижневих вихідних у гастроентерологію, травматологію та інші відділення лікарень потік людей зростає.

Які місяці найважчі?

– Травень і січень. Через перші дні травня й День перемоги країна економічно паралізована на півмісяця. У січні – те саме.

Як свята впливають на навчальний процес?

– В Україні – найдовші у світі канікули. Вчителі намагаються робочу програму втиснути в найменший навчальний рік. Збільшується навантаження на учнів.

У Німеччині літні канікули – півтора місяця. І нам так потрібно зробити. Тоді навантаження буде пропорційно розподілено на більшість місяців.

Від яких свят варто відмовитись?

– У нас все намішано – зберегли всі радянські традиції й додали свої. Скасування свята 9 травня у багатьох викликає обурення, але вся Європа відзначає закінчення Другої світової війни 8 травня. І не перетворює це на вихідний. Люди просто кладуть квіти на могили загиблих солдатів.

Те саме – з Днем Конституції. Чому він вихідний?

текст: Марина ОЛІНІШЕВСЬКА

У Південній Кореї є Чорний і Білий день

Недержавне свято Білий день – ­відзначають 14 березня в Японії, Південній Кореї, Тайвані та Китаї. Чоловіки роблять жінкам подарунки як вдячність за привітання в День святого Валентина.

У Південній Кореї 14 квітня відзначають ще й Чорний день. Самотні люди, які не отримали подарунків на День святого Валентина або в Білий день, збираються та їдять джаджамен – страву з лапші.

20 березня в Індії та Франції відзначають День горобців. Він слугує для підвищення обізнаності про птахів у міських умовах.

Зараз ви читаєте новину «104 вихідних на рік плюс три свята буде достатньо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути