неділя, 31 січня 2021 17:05
Ольга Швед
Ольга Швед
Ольга Швед

Знати своє місце

– Якщо не можете навчити його музики, знайдемо іншого викладача, – каже Дмитро. Забрав сина з гуртка, де вчився грати на барабанах. Викладач не захотів із ним працювати.

Івана всиновили з дружиною Аллою 10 років тому. У хлопця аутизм у легкій формі. Навчається у звичайній школі, ходить на футбол.

– Ми віримо в нього. Повільніше за інших вчиться, але врешті все виходить. Нікому не дозволяємо навіть натякати, що він – інакший, – говорить Дмитро.

В Україні четвертий рік триває реформа дитбудинків, де живуть 77 тис. неповнолітніх. 90% мають закрити, а дітям знайти сімейні форми виховання або повернути в родини. Ходять чутки, цьогоріч реформу Кабмін скасує або призупинить.

Фахівці кажуть, що вихованці інтернатів отримують психологічні травми на все життя.

– Малий у 9 років не вмів навіть із чайника залити воду в горнятко, – згадує Дмитро. – Просив дозволу, аби сходити в туалет. Коли чув, що хтось підвищує голос, закривав голову руками.

Недавно з подругою відвідала будинок-інтернат неподалік Львова. Для підлітків мали провести лекцію про вибір професії. Розповідала про журналістику, знайома – про юриспруденцію. Актовий зал заповнений – сиділи учні трьох старших класів. Запитували, лише коли їх за прізвищами піднімали вихователі. Наприкінці підійшла директорка.

– Ми так не домовлялися, – говорить невдоволено. – Нащо дітям розбурхали уяву своїми розповідями? Їм не світить ні професія юриста, ні університет. Максимум – профучилище чи технікум. Мають знати своє місце

Зараз ви читаєте новину «Знати своє місце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути