субота, 05 листопада 2011 16:00
Олег Снігур
Олег Снігур
Олег Снігур

Купи дротика

На кенійському пляжі я стояв у військових черевиках і шкірянці-косусі. Так, як вилетів із лютневого Києва. Вони намагалися впарити якісь нібито старожитності нібито племені масаїв - двоє худих, але мускулястих хлопців, що косили під Боба Марлі. Один із дредами, інший - у червоно-жовто-зеленому береті.

Ей, ти, певно, любиш армію, марширувати, - стібалися вони з мого одягу не по сезону й картинно карбували крок по гарячому піску.

Та ні, ми з України, там зима, - намагаюся пояснити. - Ми прилетіли за нашими моряками. Вони везли танки для Кенії, а їх захопили сомалійці.

Зрозумівши, що масайського бойового дротика ми не купимо, наші нові знайомі попросили набрати води в пластикову пляшку з крана в готелі. Готель на березі моря  приватний, але пляжі тут - громадські. Спокій німецьких та італійських туристів бережуть від співвітчизників охоронці з довгими дерев'яними дубцями.

Ви, українці, молодці, що везете нам танки

Я теж люблю великі стволи, автомати, гранатомети, гармати, - розповідає хлопець із дредами. - Але мама не пустила до армії. А ви, українці, молодці, що везете нам танки. Я ніколи ще не бачив танків у Кенії, а тепер вони в нас будуть!

А сомалійці - злий народ. У мене там родичі живуть, я знаю, - додає другий.

На вулицях портової Момбаси всі поліцейські - з автоматами. Нам пояснюють: рівень злочинності зашкалював, доки за справу не взявся новий начальник поліції. Військових шанують. Їхні ідеально випрасувані яскраві мундири в британському стилі контрастують із брудними вулицями, будинками-сарайчиками й перехожими в лахмітті.

Тоді Україну звинуватили, що танки з "Фаїни" насправді були призначені для Південного Судану. Але коли потусуєшся трохи з кенійськими військовими, не віриться, що вони з кимось ділилися б зброєю. Тим більше - із сусідами.

Один із моряків, які летіли з нами, таки купив масайський дротик. Його відібрали в аеропорту кенійські митники. Ці дротики, за місцевим законом, не можна вивозити без письмового дозволу.

Зараз ви читаєте новину «Купи дротика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути