вівторок, 23 вересня 2014 15:29

Загиблих в Україні солдат РФ ховають на світанку або в сутінках — NYT

Загиблих в Україні солдат РФ ховають на світанку або в сутінках — NYT
Фото: nytimes.com

Американське видання опублікувало матеріал про "таємні похорони" російських солдат, загиблих під час бойових дій в Україні.

Кореспонденти видання побували в селі Селизове, де похований один з них - сержант Владислав Бараков, який служив у 6-й танковій бригаді, пише The New York Times.

Журналісти знайшли на місцевому кладовищі свіжу могилу з табличкою, на якій дата смерті - 24 серпня.

"Йому був 21 рік. Але на ній не написано (і говорити про це ніхто не хоче), як і де загинув молодий сержант: його підірвали разом з танком на сході України, куди він був посланий воювати, причому російське керівництво заперечує причетність [до цього конфлікту], за винятком посередництва в мирних переговорах", - пишуть автори репортажу.

Бараков - "один з десятків, а деякі кажуть, сотень - російських солдатів, убитих цього літа під час бойових дій. Їхні тіла в останні кілька тижнів передають рідним і близьким, і ті часто не мають жодного уявлення про те, куди їх відправили воювати, і не отримують майже ніякої інформації про обставини їх смерті. У будь-якому випадку, на них тиснуть, щоб вони про це не поширювалися. В іншому випадку деяким сім'ям навіть пригрозили залишити їх без компенсації". "Офіційної інформації домогтися неможливо", - поскаржилася The New York Times правозахисниця Олена Васильєва.

Для збору даних з інших джерел вона відкрила спеціальну групу в Facebook.

"Похорони часто проводяться або на заході, або рано вранці, щоб було менше свідків", - розповів виданню псковський політик Лев Шлоссберг, який опублікував документальні свідчення загибелі російських солдатів і згодом був побитий.

Однокласниця сержанта Баракова на ім'я Анна Фількіна переказала кореспондентам чутку, що той "був убитий українським мінометним вогнем біля кордону, на російській стороні". Дядько Баракова на прохання розповісти, що йому відомо про загибель племінника, відповів: "Ми прості люди. У вас більше можливостей це з'ясувати, ніж у нас". При цьому сім'ї повідомили, що Владислав загинув на навчаннях. Брат Олександр "наполягав, що його брат на Україні ніколи не бував".

Як зазначив Шлоссберг, багато родичів загиблих російських солдатів не бачать сенсу вимагати розслідування: "Їм це байдуже. Війна для них закінчена".

Зараз ви читаєте новину «Загиблих в Україні солдат РФ ховають на світанку або в сутінках — NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути