четвер, 15 серпня 2013 14:07

В Умані розмалювали православний хрест

В Умані на Черкащині невідомі розмалювали православний хрест, що знаходиться поблизу місця проживання паломників-хасидів. На розп'ятті Ісуса Христа написали кілька символів на івриті. Міські активісти вважають це актом вандалізму, тому звернулися у міліцію. Хасиди ж просять перенести святиню.

Хрест із розп'яттям встановили місяць тому учасники Ради громадських організацій Умані неподалік заводу "Мегомметр" над ставом. Там  хасиди проводять ритуальні обряди. Нещодавно представники єврейської общини звернулись до міської влади із проханням перенести хрест. Вони бояться, що православний символ може викликати конфлікти між місцевими та приїжджими вірянами.

"Напис на хресті помітив наш товариш. Два дні тому він прийшов до хреста помолитись за свою хвору матір. Побачивши наругу над православним символом, викликав міліцію. Правоохоронці займаються цією справою, але ми ще не знаємо як саме її кваліфікуватимуть, хуліганство чи вандалізм. Спочатку не могли перевести написи на івриті, тепер вже знаємо, що на розп'ятті написали "Невірні поставили проти вірних". Зараз ці написи вже стерли", - розповідає учасник Ради громадських організацій міста Володимир Гончарук.
Місцеві паломники засуджують людину, яка зробила написи на хресті.

"Ми засуджуємо людину, яка це зробила. Поки не встановили, хто саме. Хоча ми і є представниками іншої релігії, з повагою ставимось до релігійного символу християн. Ми звертались до місцевої влади із проханням перенести хрест, аби не провокувати конфлікти в майбутньому. Поки відповіді не отримали. Якщо релігійний символ не перенесуть, не виключено, що ми поставимо біля нього охоронців на час Рош-ха-Шана", - каже представник благодійного фонду Рабі Нахмана Шимон Бускіла.

Уманчани ведуть перемовини із владою та правоохоронцями міста стосовно встановлення біля хреста цілодобової охорони на час масового перебування хасидів в місті. Щороку на святкування юдейського нового року сюди приїздять тисячі паломників.

"Вчора я спілкувався із відповідальним в міськраді з питань паломництва Петром Паєвським. Він підтримує пропозицію ввести цілодобове чергування біля хреста на той час, поки в місті буде багато хасидів. Тепер залишилось домовитись про це з міліцією. Якщо вони відмовляться, уманчани чергуватимуть самостійно", - говорить "свободівець" Сергій Яремчук.

 

 

 

Зараз ви читаєте новину «В Умані розмалювали православний хрест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути