середа, 25 вересня 2013 16:20

У знищенні меморіальної дошки Шевельову звинувачують мера Кернеса

У знищенні меморіальної дошки Шевельову звинувачують мера Кернеса
Фото: istpravda.com.ua

У Харкові демонтували меморіальну дошку українському філологу Юрію Шевельову, яка була встановлена громадськими активістами 3 вересня на будинку по вулиці Сумській. Там мовознавець і його мати жили з 1915-го по 1943 рік. Про це Gazeta.ua заявив Роман Черемський, активіст громадської організації "Спілка української молоді", з ініціативи якої було встановлено пам'ятку.

За даними очевидців, троє працівників КП "Жилкомсервісу" близько 13.00 розбили дошку сокирою та прибрали її уламки. Уламки понесли в невідомому напрямку.

"Бронзову частину дошки вони вже віднесли кудись, залишились лише фрагменти гранітної частини. Ми їх забрали, а також драбину та частини болгарки, якою різали дошку. Підозрюємо, що дошку руйнували комунальники, бо один із них проговорився, що їх зняли з об'єкту й направили сюди. Вони були в робах. Але точно стверджувати не можна", - заявив Черемський.

Активіст викликав міліцію. Але наряд приїхав лише через 40 хвилин, коли комунальники розбіглися. Але у громадських активістів залишились їхні фотографії.

Роман Черемський повідомив, що зараз він знаходиться в райвідділку міліції й дає покази.

"Пишу заяву й пояснення до неї, що підозрюю Харківського міського голову в організації цього злочину", - наголосив Роман.

Дозвіл на встановлення дошки підписав мер Геннадій Кернес 2011-го за рішенням топонімічної комісії. Два роки громадські активісти збирали 15 тис. грн на її виготовлення. 4 вересня голова Антифашистського комітету Харківщини Нісон Ройтман став вимагати її зняття, бо увічнення пам'яті Шевельова обурює ветеранів Великої Вітчизняної війни. Пояснив, що науковець став на бік гітлерівців, із ними залишив Харків у лютому 1943 року.

В той час голова Харківської ОДА Михайло Добкін у своєму твіттері назвав науковця "фашистським пособником", а ініціаторів встановлення пам'ятної дошки (серед них політик-опозиціонер Арсен Аваков і поет Сергій Жадан) "фашистськими мерзотниками".

Мерія вирішила дошку демонтувати.

Зараз ви читаєте новину «У знищенні меморіальної дошки Шевельову звинувачують мера Кернеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

85

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути