пʼятниця, 19 січня 2007 20:23

У Туреччині убили головного редактора вірменської газети (ФОТО)

Сьогодні у Стамбулі (Туреччина) убили Хранта Дінка, письменника, журналіста і головного редактора вірменської газети AGOS, одного з представників вірменської діаспори в Туреччині.

Дінка убили трьома пострілами в потилицю, коли він виходив з редакції AGOS, розташованої в центральній частині Стамбула.

За підозрою в скоєнні злочину поліція почала розшук молодого чоловіка у віці 18-19 років.

Проте телеканал CNN Turk повідомив про затримання двох чоловіків, які ймовірно причетні до вбивства.

На місці вбивства зібрався натовп, а також протестуючі, яких стримують кордони поліції. Деякі з них кричать "уряд вбивць заплатить!" і скандують "пліч-о-пліч проти фашизму!".

Ряд турецьких політиків і журналістів вже виразили своє обурення цим злочином. МЗС Туреччини виступив із зверненням, завивши, що "різко засуджує цей огидний напад".

Редактор телеканалу CNN Turk Таха Акйоль заявив, що "кулі були випущені в саму Туреччину", оскільки змушують припустити, що "вірменам в Туреччині знаходитися небезпечно".

Через своєю журналістку і громадську діяльність Хрант Дінк не раз піддавався юридичним переслідуванням з боку турецької влади.

2006 року апеляційний суд Туреччини підтвердив вирок, винесений Дінку стамбульським судом 2005 року, який засудив його до шести місяців умовно за образу турецької нації.

Дінка звинуватили в тому, що він закликав вірмен, які жили в Туреччині, не змішуватися з турками і дотримуватися чистоти крові.

Дінку інкримінували те, що у ряді статей, що з"явилися на сторінках AGOSа, він нібито закликав турецьких вірмен перестати думати про Туреччину, звернути увагу на Вірменію і боротися за покращення її добробуту.

Дінк категорично відкинув усі висунуті йому звинувачення. В одному телевізійному інтерв"ю, коментуючи вирок, він розплакався і сказав, що не визнає себе винним.

- Я живу в цій країні разом з турками і завжди був солідарний з ними, - сказав Дінк.

Він також відмовився від пропозицій на користь власної безпеки покинути Туреччину.

- Якщо я виїду, то відчуватиму себе зрадником по відношенню до всіх людей, які борються за демократію в цій країні, - заявив Дінк.

Офіційні представники ЄС різко засудили ухвалений Дінку вирок.

Хрант Дінк переїхав з батьками до Туреччини, коли йому було 7 років. Навчався на факультеті зоології і філософії Стамбульського університету. З 1996 року вів колонку у вірменській щотижневій газеті AGOS.

Його вбивство, як відзначають деякі спостерігачі, може серйозно ускладнити політичну ситуацію в Туреччині і негативно відбитися на переговорах про вступ Туреччини в ЄС, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Туреччині убили головного редактора вірменської газети (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути