субота, 17 серпня 2013 23:58

У Макіївці озлоблені люди обложили чавунний завод

У Макіївці озлоблені люди обложили чавунний завод
Фото: www.0623.com.ua

17 серпня у макіївському селищі Ханжонкове сталася сутичка між місцевими жителями і охороною заводу "Енергокапітал". Сутичці передував мітинг, в якому взяли участь близько 200 осіб. Їх підтримали представники партії "УДАР". Жителі маршем пройшли від райадміністрації Радянського району Макіївки по вулиці Кірова до заводоуправління. У руках несли плакати: "Ханженкове - концтабір", "Ми не хочемо вмирати".

З вигуками "Закрити завод!" частина незадоволених спробувала прорватися на заводську територію. Але підступи виявилися перегороджені легковими машинами та трактором.

Завод захищали близько 20 представників охорони у бойовій амуніції і шоломах. У результаті невеликої бійки п'ятеро делегатів з числа протестувальників пропустили до заводоуправління, де вони змогли ознайомитися з дозвільними документами.

"Нам показали документи — на сьогодні у них всі дозволи є. Разом з тим є припис прокуратури про те, щоб закрити завод. І є розпорядження Держгірпромнагляду про закриття. Але "Енергокапітал" все це оскаржив. Зараз тривають суди, більшість з яких завод виграє", - розповів Gazeta.ua один з учасників мітингу Дмитро Бузанов.

"Я живу в 3 кілометрах від заводу, і то мені докучає шум. А коли в наш бік дме вітер, то заважає запах, - зазначив житель Ханжонкового Анатолій Козлов. - На заводі нам сказали: "Це приватна територія". Але насправді земля не їхня — вона власність громади. Громада шкідливому виробництву свою згоду на громадських слуханнях не дала. Вони всього лише орендарі, та громада прийшла подивитися, що робиться на нашій землі. Міський голова Олександр Мальцев разом з прокурором приспали народ обіцянкою, що подадуть до суду. Але це був спектакль для наївних. Влада спершу дала дозвіл, а потім подала до суду на завод. У суді наша доля вирішується, а ми у справі ніхто. Триває затягування процесу, щоб потихеньку всю цю історію спустити на гальма".

Завод виробляє чавун. Жителі впевнені, що доменне виробництво "Енергокапітал" працює за технологією 19 століття і не очищає шкідливі викиди. На заводі задіяно 300 робітників. Вони працюють у три зміни, цілодобово. Найближче житло розташоване у 400 метрах від шкідливого виробництва.

"Будемо домагатися, щоб чиновники з Макіївської міськради, які незаконно видали "Енергокапіталу" дозвіл, пішли у відставку. Тут очевидна вина відділу з врегулювання земельних відносин, і так само порушення допущено управлінням містобудування та архітектури", - вважає Дмитро Бузанов.

У травні прокуратура Макіївки провела перевірку і встановила, що ТОВ "Енергоімпекс" уклало з Макіївською міськрадою договір оренди земельних ділянок для функціонування шлаконакопичувачів, породного відвалу та промислового майданчика. Але частина цих земель перейшла в суборенду ТОВ "Енергокапітал". Умовою оренди є заборона зміни цільового призначення ділянок. Крім того, ТОВ "Енергоімпекс" не сплачувало кошти до місцевого бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Троєщині люди під обстрілом захопили скандальний будмайданчик

Прокуратура зацікавилася скандальним об'єктом після того, як 3 травня на заводі стався вибух доменного газу.

Було встановлено, що завод перевищив нормативи викидів оксиду вуглецю. Так само з вини заводу був перевищений рівень шуму в районі житлової забудови.

У тому ж місяці Держгірпромнагляд заборонив експлуатацію обладнання на заводі "Енергокапітал". Перевірка виявила 63 порушення нормативів з охорони праці. Тому були видані розпорядження на зупинку комплексу доменної печі, трансформаторних підстанцій і вантажопідіймальних механізмів.

Підставою для зупинки стали відсутність захистів, блокувань, попереджувальної сигналізації, а також засобів аварійної зупинки. До адміністративної відповідальності було притягнуто головного інженера, головного механіка і головного енергетика підприємства. Держгірпромнагляд направив матеріали до енергопостачальної організації для відключення трансформаторних підстанцій ТОВ "Енергокапітал".

Але в неробочому стані завод перебував всього 40 днів, після чого задимів з новою силою.

Зараз ви читаєте новину «У Макіївці озлоблені люди обложили чавунний завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути