Ексклюзиви
середа, 08 лютого 2012 08:48

У люті морози полтавське село Біляки мерзне без газу

У люті морози полтавське село Біляки мерзне без газу

Село Біляки Семенівського району на Полтавщині вчасно не підключили до газопроводу. Селяни зібрали по 20 тисяч з двору на газифікацію. Залишилось прокласти 5,4 кілометри підвідної труби за державний кошт. Влада цього не зробила. Люди не заготували палива, бо розраховували на газифікацію.

"Все життя опалював пічкою, - розповів місцевий Володимир. - Але ціни на дрова та вугілля стали дорогими. Аж тут дізналися, що держава газифікує сусідні села, якщо зробимо первинні роботи, кинуть трубу й до нас. Підрахував, якщо за зиму на дерево витрачаю біля 10 тисяч гривень, то з газом буде втричі дешевше. Заплатив 50 гривень за проект, 11 тисяч, щоб трубу провели до двору і ще 5 тисяч, щоб вивели її в будинок. Купив газовий котел. Зняв усі заощадження, але обіцяного газу досі не має. Зараз із дружиною економимо на їжі. В минулому році, були на рештках позаторішніх дров, пічку топили один, два рази на день. В цьому році дров закупили вдвічі менше. В хаті мерзнемо, через те, що нерегулярно топимо, на стіні з'являється сирість, яка перетворюється на кірочку льоду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічого дивного, рекордного в Україні не сталося - Кульбіда про морози

У Біляках 885 жителів. По селу проклали 12,1 км труб. Для завершення газопроводу треба два мільйони гривень.

"Влада обіцяла виділити гроші, але цього не зробила, - розповів сільський голова Василь Сокол. - Кажуть в бюджеті такої суми немає. Минулого року пустили газопровід у Криву Рудку та Заїченці Семенівського району. Досі не заплатили підряднику 470 тисяч гривень".

Частина селян з Біляків купили електричні або парові котли на вугіллі та дровах. Під час великих морозів вмикають їх одночасно з грубою чи пічкою, але намагаються опалювати одну кімнату.

Зараз ви читаєте новину «У люті морози полтавське село Біляки мерзне без газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути