понеділок, 28 жовтня 2013 16:59

У Києві вдруге за рік розквітла сакура

У Києві вдруге за рік розквітла сакура
Фото: Вести

У Києві біля станції метро "Деміївська" недалеко від Національної бібліотеки України імені Вернадського розквітла сакура.

"Виявляється, що необов'язково чекати весни, щоб милуватися цвітінням сакури - в Києві це можна зробити і восени. Листя, а тим більше жовті, на тлі квітів вишні виглядають сюрреалістично. Шкода, якщо така аномалія є наслідком поганої екології, або хвороби дерева, але навіть якщо це так - все-одно приємно отримати такий подарунок від природи", - пише автор фото Олег.

Спеціаліст ботанічного саду ім. Гришка впевнена, що це аномалія, хоча випадки повторного цвітіння рослин відомі давно.

"Це, звичайно, аномалія. Тепла погода вкорочує період спокою рослини. У старій літературі описані випадки повторного цвітіння, але я спостерігаю явище протягом останніх 20 років. Не можна однозначно сказати, що впливає глобальне потепління, але зміна клімату є. Досить згадати березневий снігопад і холодний вересень", - розповіла провідний науковий співробітник НБС. Гришка Надія Трофименко.

За її словами, рослини генетично запрограмовані розпускати бруньки при стабільно високій температурі. Останнім часом спостерігається повторне цвітіння каштанів, декоративних яблунь, кущів (магнолія, спірея).

"В принципі навесні рослини почувають себе нормально. Але у плодових повторно не утворюються плоди", - говорить фахівець.

До речі, до кінця жовтня в Україні триватиме аномально тепла погода. Короткочасні заморозки очікуються лише на північному сході країни.

Зараз ви читаєте новину «У Києві вдруге за рік розквітла сакура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути