середа, 31 жовтня 2012 11:00

У Києві народні месники відкрили полювання на педофілів

У Києві народні месники відкрили полювання на педофілів
Ярослав Дунаєв розказав як треба боротися з педофілами. Фото Олени Гордієвої

В Україні частішають випадки педофілії. Батьки не завжди звертаються до правоохоронців через те, що бояться розголосу. Зі збоченцями виховну роботу проводять народні месники. Листуються з ними через інтернет, при зустрічі знімають відео, яке потім викладають у мережу. Про це Gazeta.ua розповів столичний правозахисник Ярослав Дунаєв.

За даними правоохоронців, від початку року проти педофілів порушено 58 кримінальних справ, а розбещення неповнолітніх нараховує більше 200. За статистикою більшість страждають діти 12-14 років. У ці ситуації потрапляють діти різного соціального статку, дітей заманюють іграшками чи грошима.

Які організації в Україні борються з педофілією?

Офіційних зареєстрованих організацій, які борються з педофілією немає і не буде. Тому що є ризик, що учасники цих організацій можуть бути покарані за кількома статтями — це через організацію злочинної групи та хуліганство. Відомий лідер скінхедів у Росії Максим Марцинкевич створив неофіційне товариство з боротьби з педофілами "Оккупай педофіляй". Є послідовники цього товариства у Києві, Львові, Харкові. Вони об'єднуються у спеціальні групи у соціальних мережах. У групі може бути кілька сотень людей, але реально активістів - 30-50 осіб у кожному місті. При зустрічі активісти трохи знущаються над тим хто прийшов на зустріч.

Чи підтримуєте їх метод боротьби?

Сидіти склавши руки не можна. Проте каральними і репресивними методами вирішити цю проблему не допоможе. Педофіли - це хворі люди. Але дуже малий відсоток збоченців хоча б буде побоюватися. Проблема зникне, якщо педофіли будуть нести жорстоке покарання за законом. У будь-якому випадку добре, що суспільство намагається захистити своїх дітей, таке потрібно тільки підтримувати.

Що має змінити правоохоронна система, щоб народні месники припинили свою діяльність?

Педофіли шукають роботу по ближче до дітей — це школи, дитячі садочки, різного роду курси. Саме у цих місцях потрібно патрулювати. Прокуратура має створити громадські ради для координування дій по профілактиці і запобіганню злочинних дій проти неповнолітніх.

Чи має вплив на цю проблему інтернет, бо саме там діти можуть спілкуватися з незнайомцями?

Інтернет — це спосіб, він дає більше можливостей. Зараз часто скаржаться мами у яких діти-підлітки зареєстровані у соціальних мережах на те, що декілька разів на день дорослі чоловіки можуть заходити на сторінки їх дітей і відкрито пропонувати дітям секс. Інтернет впливає, але якщо є контроль, довірчі відносини, якщо батьки з дитиною проводить профілактичні бесіди, то дитину можна застерегти. На жаль, за законодавством такі пропозиції не карані. Причина в тому, що за нашим законодавством свідчення неповнолітніх не мають юридичної сили. Дитина не несе відповідальності за неправильну або брехливу інформацію. Оскільки не несе відповідальності, то юридичної сили в показаннях немає без підтвердження зі сторони речових доказів. Також є труднощі документування злочинних дій у мережі.

Зараз ви читаєте новину «У Києві народні месники відкрили полювання на педофілів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути