пʼятниця, 29 червня 2012 15:07

Трибунал зняв з Радована Караджича звинувачення в геноциді

Трибунал зняв з Радована Караджича звинувачення в геноциді

Судді Міжнародного трибуналу в колишній Югославії (МТКЮ) у четвер, 28 червня, зняли з колишнього президента Республіки Сербської в Боснії і Герцеговині Радована Караджича звинувачення в геноциді.

Раніше адвокати Караджича зажадали від МТБЮ звільнити політика від звинувачень у геноциді. Це прохання було аргументоване тим, що, на думку захисту, в 1992 році в Боснії та Герцеговині не було геноциду з боку сербів, а тому підстави для звинувачення Караджича в цьому військовому злочині немає.

У той же час Караджич, як і раніше звинувачується в злочинах проти людства і порушенні законів і звичаїв війни.

67-річний Караджич сам здійснює свій захист у Гаазькому трибуналі. Він відкидає всі звинувачення і стверджує, що не знав про те, що відбувається на місцях.

Боснія та Герцеговина оголосила в 1992 році про вихід зі складу Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії, після чого в республіці розпочалася війна з участю боснійських мусульман (бошняків), сербів і хорватів, яка тривала до 1995 року.

Точну кількість жертв конфлікту офіційно не встановлено. За оцінками незалежних експертів, в Боснії і Герцеговині загинули понад 100 тисяч осіб, а під час війни всі протиборчі сторони чинили один проти одного військові злочини і злочини проти людяності.

Облога Сараєво військами Югославії, а потім силами боснійських сербів тривала протягом трьох років і восьми місяців. Весь цей час артилерія невпинно обстрілювала міські квартали, розташувавшись на пагорбах навколо Сараєво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серби повстали, дізнавшись про арешт Младіча

Але найбільш нелюдським злочином війни стала бійня в Сребрениці влітку 1995 року, коли війська боснійських сербів під командуванням генерала Ратка Младича увірвалися в місто, оголошене ООН зоною безпеки. Понад 7 тисяч мусульман - чоловіків і хлопчиків - було схоплено та вбито. Міжнародний трибунал ООН з колишньої Югославії визнав різанину в Сребрениці геноцидом.

Там же розпочався судовий процес над спійманим через багато років потому генералом Младичем. Але процес над Младичем призупинили на невизначений термін через помилки прокурорів.

Колишнього командувача, що майже 16 років ховався від міжнародного правосуддя, було заарештовано в Сербії 26 травня 2011, а 31 травня - екстрадовано до Гааги. Сам Младич, проте, звинувачує у різанині в Сребрениці ООН і НАТО - військова операція була відповіддю на їхні дії в анклаві.

Радована Караджича також обвинувачувалиу військових злочинах. Він був затриманий в 2008 році.

Зараз ви читаєте новину «Трибунал зняв з Радована Караджича звинувачення в геноциді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути