Ексклюзиви
понеділок, 30 грудня 2013 18:00

Спецтема: Підсумки 2013: найважливіші події року в Україні та світі

ТОП-10 надзвичайних подій року, які запам'ятаються Україні: від зґвалтування у Врадіївці до кривавої "йолки"

2013 рік запам'ятається Україні рекордними снігопадами, буревіями, вибухами і акціями громадської непокори. Gazeta.ua пропонує добірку найбільш гучних надзвичайних подій року у хронологічному порядку.

Авіакатастрофа під Донецьком

Ввечері 13 січня під Донецьком розбився літак АН-24, який виконував чартерний рейс з Одеси. На борту лайнера летіли VIP-уболівальники футбольного клубу "Шахтар". Під час посадки в умовах поганої видимості літак зачепив метеовишку і упав на злітну смугу. В катастрофі загинули 6 і ще 9 пасажирів були травмовані. Сім'ям загиблих і поранених уряд виділив 750 тисяч гривень. Причиною аварії стала втрата швидкості літака через помилку непідготовленого екіпажу.

Автор: Фото: newsradio.com.ua
 

Рекордний весняний снігопад у Києві

Снігопад 22-23 березня у Києві виявився рекордним. Такої кількості опадів не було навіть взимку за весь період метеорологічних спостережень - з 1881 року. За добу у Києві випало 40 млн тонн снігу. У столиці була введена надзвичайна ситуація. Київ був повністю паралізований, діти не ходили до школи, а дорослі на роботу.

Надзвичайно руйнівний буревій в Одесі

У ніч із 31 травня на 1 червня над Одесою пронісся неочікуваний і надзвичайно руйнівний буревій. За двадцять хвилин він встиг перетворити міський парк на кладовище дерев і пошкодив чимало дорогих авто. Від ураження струмом загинула одна людина, ще п'ятеро осіб отримали поранення різної тяжкості.

Зґвалтування Крашкової у Врадіївці

У ніч на 27 червня 29-річну мешканку Врадіївки Ірину Крашкову знайшли на вулиці без одягу з ознаками насильства. У злочині дівчина звинуватила міліціонерів. Врадіївчани збунтувались та розтрощили райвідділ міліції.

За підозрою у скоєнні зґвалтування, розбійному нападі та нанесенні тяжких тілесних ушкоджень затримали лейтенанта міліції Дмитра Поліщука, єгеря Сергія Рабиненка і капітана міліції Євгена Дрижака.

29 листопада суд виніс вирок у справі про зґвалтування: капітану міліції Євгену Дрижаку присудили 15 років позбавлення волі, лейтенанту міліції Дмитру Поліщуку - 15 років, таксисту Сергію Рабиненку - 11 років. Михайлу Кудринському, який звинувачується в перевищенні влади і приховуванні тяжкого злочину, дали 5 років позбавлення волі.

Проте родичі засудженого лейтенанта Дрижака вважають рішення Феміди несправедливим. Так, мати міліціонера Марія Дрижак каже, що Крашкова заробила на зґвалтуванні 400 тисяч і їздить на "Тойота Кемрі". Окрім того, вона наголошує, що жодна із трьох експертиз не підтвердила зґвалтування.

Два розстріли інкасаторів

15 липня інкасатор "Ощадбанку" 48-річний Олег Калюжний розстріляв із пістолета Макарова колегу 48-річного Валерія Петрушевця і водія Миколу Кульпанова, 60 років. Із машини забрав 500 тис. грн і втік. "Форд Транзит Коннект" із тілами покинув на узбіччі між райцентрами Кривий Ріг і Апостолове на Дніпропетровщині. Наступного дня Калюжного затримали у місті Зеленодольськ Апостолівського району. Він купував сорочку на ринку. З украдених півмільйона витратив 200 гривень. На допиті зізнався, що діяв сам.

У Харкові ввечері 28 листопада невідомий розстріляв інкасаторський джип "Хюндай Туксон". Автівка зупинилась на перехресті. У салоні були двоє інкасаторів та експедитор ломбарду. Водій 49-річний Євген Кроленко загинув на місці пригоди. Його тіло нападник викинув на асфальт. Сів за кермо й утік із пораненим 28-річним сержантом Володимиром Терещенком. Експедитор ломбарду зник. Сержанта знайшли за дві години у лісосмузі розстріляним.

 

Загибель українських рибалок на Азові

17 липня в Азовському морі український човен зіткнувся із катером берегової охорони прикордонної служби Росії. Риболовецьке судно перекинулося, в результаті чого загинули четверо громадян України, одного вдалося врятувати. На відео, оприлюдненому в Інтернеті, видно, як росіяни влаштували гонитву за човном рибалок. Ті намагалися втекти від переслідувачів. Однак, врешті, прикордонники їх наздогнали.

31 жовтня Кабінет Міністрів України виплатив родинам загиблих по 100 тис. грн допомоги. Російські прикордонники покарання уникли.

Щодо вцілілого Олександра Федоровича порушили справу за ч.3 ст. 256 Кримінального кодексу Російської Федерації ("Незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів"). З міста Єйськ у Росії додому у село Безіменне його відпустили лише 6 листопада. Олександр понад 3,5 місяця жив в орендованому будинку у Росії. Йому зробили дві операції, після яких він перебував на підписці про невиїзд.

Аміачна трагедія на "Стиролі"

6 серпня о 14:30 на виробництві концерну "Стирол" у Горлівці сталася розгерметизація аміакопроводу, який перебував у ремонті. Витік залишкового аміаку призвів до загибелі шести осіб, ще 29 були травмовані. Родинам загиблих концерн виплатив по 1 млн грн. Цю надзвичайну подію визнали найбільшою хімічної аварією за роки незалежності. Офіційна причина — незадовільний стан аміакопроводу. Стінки труби були у вісім разів тонші за норму.

Кривава автокатастрофа на Хмельниччині

20 серпня вранці в Хмельницькій області поблизу села Порохня зіткнулися вантажівка та мікроавтобус. В результаті автокатастрофи загинули дев'ять пасажирів маршрутки, 1 людина бала травмована. Усі загиблі із Тернопільської області. Люди їхали до Хмельницького на речовий ринок. У Тернополі оголосили траур.

Вибух на кордоні у "Бачівську"

4 жовтня 2013 року в пункті пропуску "Бачівськ", що на Сумщині, стався вибух. Нелегал підірвав себе та ще двох прикордонників. Бойовик загинув, а стражів кордону у важкому стані доправили в лікарню. Підривником виявився громадянин Росії, уродженець та мешканець Кабардино-Балкарської республіки, який намагався перетнути кордон України з паспортом на чуже ім'я. СБУ затримала іще 4 його спільників. У них вилучили по кілька підроблених паспортів на інші імена, вогнепальну зброю.

Події Євромайдану, напади на активістів

Мирні акції протесту почалися в Україні після звістки про призупинення курсу на євроінтеграцію. Збиралися люди у різних містах, зокрема, й у столиці. У ніч 30 листопада грудня "Беркут" розігнав Євромайдан у Києві. Ця подія вразила своєю жорстокістю не тільки всю Україну, але й світову спільноту. Офіційною причиною розгону стали провокації активістів - вони кидали у силовиків яйця.

Після цієї події справжні бойові дії розгорнулися 1 грудня під Адміністрацією президента України. Активісти спробували штурмувати АП на тракторі.

Того ж дня активісти окупували частину приміщення Київради, згодом - ще декількох адміністративних будівель.

8 грудня невідомі у масках під Гімн України знесли у Києві пам'ятник Леніну. Шматки постаменту почали продавати в Інтернеті по 50 гривень за кілограм.

Вранці 11 грудня "Беркут" спробував відвоювати окуповану майданівцями КМДА. Силовиків поливали водою, хтось кидав петарди. "Беркут" під натиском відступив.

Постійний неспокій і загроза чергового розгону змусила мітингувальників встановити 5-метрові барикади і колючий дріт навколо Майдану.

У цей час на активістів Євромайдану у різних містах України чиниться тиск. Зокрема, у Черкасах за підняття прапора ЄС заводять кримінальну справу, нищать майно і спалюють автівки майданівців у Харкові, Ужгороді, на Сумщині. Ввечері 24 грудня невідомі нападають з ножем на активіста Євромайдану у Харкові Дмитра Пилипця. Вночі 25 грудня жорстоко б'ють журналістку та активістку Тетяну Чорновол.

 

Розслідування тривають.

Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 надзвичайних подій року, які запам'ятаються Україні: від зґвалтування у Врадіївці до кривавої "йолки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути