середа, 10 жовтня 2012 12:52

Таліби розстріляли 14-річну номінантку на Міжнародну дитячу премію миру

Таліби розстріляли 14-річну номінантку на Міжнародну дитячу премію миру
У 11-річному віці дівчина почала вести щоденник про життя за талібів. Фото: Reuters

У Пакистані проходять акції протесту проти нападу талібів на 14-річну дівчинку, яка веде блог і бореться за права своїх ровесниць.

Відомо, що Малала Юсафзай знаходилася як мінімум з однією іншою дівчиною, коли в неї стріляли, але існують різні версії того, як розгорталися події. Юсафзай поверталася додому зі школи в Мінгора - найбільшому місті долини Сват. За деякими даними, бородатий бойовик зупинив автомобіль зі школярками і запитав Юсафзай по імені, перш ніж відкрити вогонь. Чиновник в поліції повідомив, що невідомі бойовики розстріляли школярок, коли ті збиралися сісти у фургон або автобус.

Юсафзай отримала поранення в голову і, за деякими даними, друге поранення в область шиї. Також була поранена ще одна дівчина, що знаходилася з нею на той момент. Спочатку повідомлялося, що життя Малали поза небезпекою, але заклопотаність лікарів з приводу її стану зростає, і, за деякими даними, їй може знадобитися лікування за кордоном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таліби вбили 70 осіб, помстившись за смерть бін Ладена

Представник "Талібану" у Пакистані Ехсанулла Ехсан вже повідомив, що рух бере на себе відповідальність за цей напад. Він повідомив, що Малала Юсафзай була атакована за те, що виступає проти талібів і за світський спосіб життя, і додав, що їй не буде пощади.

Юсафзай стала відома в 2009 році, коли у 11-річному віці вона почала вести щоденник про життя за талібів, які за два роки до цього взяли під свій контроль долину Сват і наказали закрити там школи для дівчаток. В цьому щоденнику вона описує труднощі і небезпеки життя під владою бойовиків. Батьки Юсафзай (її батько працює шкільним вчителем) підтримували її діяльність. Юсафзай вела цей щоденник під псевдонімом Гюль Макай. Її справжнє ім'я стало відомо після того, як таліби були вигнані з долини, а вона отримала національну премію за хоробрість, а також була номінована на Міжнародну дитячу премію миру.

Зараз ви читаєте новину «Таліби розстріляли 14-річну номінантку на Міжнародну дитячу премію миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути