Ексклюзиви
пʼятниця, 10 лютого 2012 15:29

Судді помстилися вбивці брата Арбузова: довічне і півмільйона компенсації

Судді помстилися вбивці брата Арбузова: довічне і півмільйона компенсації
Антон Ігольников

Увечері 10 січня в Ворошиловському райсуді Донецька судді оголосили вирок вбивці двоюрідного брата глави Нацбанку України Антону Ігольникову.

49-річний комерційний директор підприємства "Укруглестрой" ввечері 18 липня прийшов у ЖЕК № 3 в центрі Донецька, посварився з його працівниками і затіяв бійку. В ході бійки отримав ножове поранення в серце 43-річний Геннадій Сливний, який несподівано для всіх виявився ВІП-родичем. Кузен Арбузова прийшов до ЖЕКу до знайомих, побачив як Ігольніков хапає за волосся диспетчера ЖЕКу, і заступився за жінку похилого віку.

Ігольникова суд визнав винним у вбивстві особи, що виконував свій громадський і громадянський обов'язок по припиненню хуліганських дій. Ст. 115, ч 2, п. 8 передбачає покарання у вигляді вищої міри - довічного позбавлення волі. Стільки вимагав для Ігольникова прокурор, до такого ж рішення прийшли судді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли надзвичайною подією для влади стане вбивство людей?

Сім'я загиблого просила компенсацію у вигляді мільйона гривень, але суд задовольнив ці вимоги наполовину.

"Вирок мене здивував, - сказав у коментарі кореспонденту Gazeta.ua донецький адвокат Олександр Саркісов. - Чи будемо оскаржувати - скаже мій підзахисний, але зверніть увагу: син депутата Демішкана вбив людину з особливою жорстокістю - разом з приятелями мучив його, катував, потім ще живій людині прив'язав батарею і скинув у річку. І йому дали п'ять років з відстрочкою, а подільникам - 5 і 7 років колонії. Ось так наші суди відносяться до "своїх". Коли ж злочин стався проти "своїх" - результат з точністю до навпаки".

Адвокат дивується чому вдова Сливного відмовилася отримати гроші, які зібрала для неї сім'я Ігольникова - 100 000 гривень. Ігольникови не вважають, що цих коштів вистачило б для повної компенсації шкоди, але влізли в борги, щоб внести часткову компенсацію. Арешт накладено на всю їхню власність і продати що-небудь вони не можуть. Арештованого чомусь виявилося майно дружини і дітей Ігольникова - сина від першого шлюбу і дочка від другого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма хоче "глибоко вплинути" на розслідування вбивства Гонгадзе

У своєму останньому слові підсудний заявив, що судді та слідчі поставилися до нього упереджено. Ігольніков вважає, що правоохоронні органи в його випадку ревно служили інтересам глави Нацбанку.

"Бажання помститися по-людськи дуже зрозуміле, і, можливо, нормальне. Але ж слідчі органи і суд - вони ж не в підпорядкуванні потерпілій сім'ї? Я каюся в тому, що через мене помер чоловік, але в тому, що до цього призвело, як це сталося - в цьому ж ніхто не розбирався. Очевидці різні історії розповідають, але навіть з них видно, що ніякий я не злісний хуліган і дебошир. Мету всього цього я бачу так: як би побільше мені і моїй родині помститися. Це видно і за позовом: 1 мільйон гривень - це для Арбузових, може, небагато. Тоді нехай надрукують собі в Нацбанку. Міліція жартувала: "Наступного разу перед тим, як когось вбити, питай - чи не ВІПа він родич".

Захист наполягав на тому, що причиною злочину стала позиція житлової контори, яка відмовила Ігольникову у видачі акта про затоплення його квартири. Майно було застраховано, але для відшкодування збитку потрібний акт. Суд прийшов до висновку, що всі пояснення Ігольникова - лише спосіб уникнути відповідальності. Незважаючи на те, що в момент злочину він приймав антидепресанти, до вбивства проходив стаціонарне лікування в психіатричній лікарні і навіть намагався вбити себе чотирма ударами ножа в груди, психологічна експертиза визнала його абсолютно здоровим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найгучніші катастрофи, вбивства та події 2011 року

"Відчуваю себе винуватою, постійно себе картаю, думаю - я чоловіка накрутила. В той день я була в ЖЕКу, і мені відмовили у видачі акту. Розмова йшла на підвищених тонах. Як на зло і страховик не відповідав на дзвінки. Мені не варто було говорити про все чоловікові - це підштовхнуло його до поїздки в ЖЕК. А там вже "жеківські" працівники кого хочеш до сказу доведуть", - сказала Gazeta.ua дружина Тетяна.

Жінка поскаржилася, що вони з дитиною опинилися в ізоляції. Родині Ігольникових доводиться розділяти відповідальність за те, що трапилося.

Зараз ви читаєте новину «Судді помстилися вбивці брата Арбузова: довічне і півмільйона компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути