понеділок, 18 лютого 2013 01:38

Став відомий хімічний склад метеорита, що налякав увесь Челябінськ

Став відомий хімічний склад метеорита, що налякав увесь Челябінськ
Фото: ria.ru

Вчені виявили в районі озера Чебаркуль фрагменти метеорита, який впав у п'ятницю вранці під Челябінськом. Їхня позаземна природа підтверджена хімічними дослідженнями, повідомив член комітету РАН з метеоритів Віктор Гроховський з Уральського федерального університету.

За повідомленням ГУМВС у Челябінській області, близько семи уламків об'єкту, що вибухнув у небі, розлетілися в різні боки, один з них упав в озеро Чебаркуль, утворивши ополонку діаметром близько восьми метрів. Навколо ополонки були зібрані дрібні уламки чорної твердої речовини, яка нагадує частинки скельної породи, розміром 0,5-1 сантиметр, які були передані на експертизу.

Доступ сторонніх осіб на місце події було обмежено. У Челябінськ відправилася експедиція із співробітників Уральського університету, якій комітет з метеоритів доручив відшукати уламки небесного тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар челябінського метеориту дорівнює 4-бальному землетрусу

"Ми буквально щойно завершили дослідження. Ми підтверджуємо, що частинки речовини, знайдені нашою експедицією в районі озера Чебаркуль, дійсно мають метеоритну природу. Це кам'яний метеорит, звичайний хондрит, ми діагностували всі типові мінерали, які там є - і металеве залізо, і олівін, і сульфіт. Його доставили пізно, 53 частинки привезли, вони невеликі, але всі вони мають метеоритну природу, і кора плавлення є", - сказав Гроховський.

Фахівець додав, що для реєстрації нового метеорита у міжнародному каталозі буде зроблено більш повний хімічний аналіз. У каталозі небесне тіло отримає позначення "метеорит Чебаркуль".

 

Зараз ви читаєте новину «Став відомий хімічний склад метеорита, що налякав увесь Челябінськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути