понеділок, 26 серпня 2013 17:29

США готові атакувати Сирію. Росія закликає утриматися від інтервенції

США готові атакувати Сирію. Росія закликає утриматися від інтервенції
Сергій Лавров закликав США утриматися від силового тиску на Дамаск. Фото: ria.ru

У столиці Сирії Дамаску невідомі снайпери вистрелили у машину з інспекторами ООН з питань хімічної зброї. Про це повідомляють в Організації Об'єднаних Націй, пише "Голос Америки".

Група інспекторів намагається провести слідство в справі великої хімічної атаки, яка сталася минулого тижня в передмісті столиці Гута. Сирійські повстанці та активісти твердять, що це урядові сили застосували хімічну зброю, від якої загинули більше 1188 людей. Уряд заперечує ці твердження і звинувачує повстанців у застосуванні такої зброї.

Представник генерального секретаря Пан Гі Муна заявив, що в машину групи експертів ООН вистрелено кілька разів, у результаті чого нею не можна було більше користуватися. Після того інспектори повернулися до урядового контрольного пункту, але планували продовжувати працю, використовуючи для цього нову машину. Пан Гі Мун заявив у понеділок вранці, що успіх місії міг би відохотити в майбутньому від використання хімічної зброї в Сирії і деінде.

Сполучені Штати розкритикували сирійський уряд за те, що він не дозволив інспекторам вивчити місце одразу, а лише через п'ять днів після інциденту.

Чотири есмінці ВМС США, що знаходяться в Середземному морі, чекають рішення президента Барака Обами про те, чи починати військову операцію в Сирії, передає в понеділок "Інтерфакс-Україна" з посиланням на американський телеканал Ен-Бі-Сі. Раніше в адміністрації США заявили, що практично не сумніваються в тому, що хімічна зброя у Сирії застосувала урядові війська.

Зі свого боку, глава Пентагону Чак Хейгел заявив, що США як і раніше розглядають всі можливі варіанти дій у зв'язку з повідомленнями про застосування в Сирії хімзброї. Міністр повідомив журналістам, що адміністрація Обами все ще аналізує розвіддані, що стосуються ймовірної хіматакі в Сирії, і повинна отримати факти, перш ніж діяти. При цьому шеф Пентагону заявив, що "якщо які-небудь дії будуть зроблені США, це буде зроблено за згодою міжнародних партнерів".

У свою чергу, глава МЗС РФ Сергій Лавров у телефонній розмові з держсекретарем США Джоном Керрі зазначив, що можлива військова інтервенція в Сирії може мати небезпечні наслідки для всього Близького Сходу. Російська сторона закликала США утриматися від силового тиску на Дамаск, не піддаватися на провокації і прагнути сприяти створенню нормальних умов для того, щоб місія експертів ООН, яка знаходиться зараз в країні, мала можливість провести ретельні, об'єктивні і неупереджені розслідування на місцях, пише "РИА Новости".

Зараз ви читаєте новину «США готові атакувати Сирію. Росія закликає утриматися від інтервенції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

99

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути