середа, 21 травня 2014 17:50

Спалені шини Майдану досі гниють на березі річки Либідь
5

Вже майже 10 років ШЕУ Печерського району звозить сніг, який прибирає на дорогах району, до станції "Видубичі". Цього року, окрім снігу, туди скинули сажу, покришки і відстріляні гільзи від рушниць і світло-шумових гранат, та багато інших відходів зі столичного Євромайдану.

У кінці березня активісти-природозахисники забили тривогу. Сажа від спалених автомобільних покришок є дуже небезпечним канцерогеном. Як пояснила Катерина Борисенко, навіть долі міліграма таких речовин можуть стати смертельно небезпечними.
Ситуація ускладнюється ще й тим, що місце звалища розташоване в кількох метрах від гирла річки Либідь, яка менше ніж за кілометр впадає в Дніпро.

- Така кількість сажі, що потрапила в Дніпро, скоріш за все, не буде нести смертельної загрози для людини, — розказує Катерина, стоячи біля звалища. — Але ці речовини мають одну небезпеку - вони накопичуються в організмі людини, звідси масові ракові захворювання.

Протягом квітня місяця активісти обійшли усі можливі установи, намагаючись змусити органи місцевої і державної влади розібратись з ситуацією. Але скрізь отримали відмови.

- Усі чиновники, навіть не виїжджаючи на місце, давали відписки — розповідає захисник Олексій Васелюк. — Нам пропонували не писати звернень, не переконавшись в інформації, яку ми повідомляємо. Мовляв, нічого там немає. Тільки коли ми почали возити журналістів з камерами, а проблема набула розголосу, чиновники визнали, що сажу таки зберігають біля річки Либідь.

- Частину сміття вивезли після того, як ми засипали усіх зверненням, — каже Катерина. — Але частина ще залишається на місці. Сажу від покришок переважно вивезли, але десь третину згорнули подалі від дороги, щоб очі не муляло.

Державна екологічна служба підрахувала збитки, завдані державі діями ШЕУ. Це майже 3 млн гривень. І справу передали в прокуратуру. Активісти не вірять, що вона буде доведена до кінця, тому продовжують слідкувати за ситуацією.

Зараз ви читаєте новину «Спалені шини Майдану досі гниють на березі річки Либідь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути