Ексклюзиви
неділя, 06 квітня 2014 18:50

Сепаратизм по-донецьки: портрет Тарути змінили на Януковича
32

Фото: Тетяна Заровна

Над Донецькою облдержадміністрацією проросійським мітингуючим у черговий раз вдалося підняти прапор Росії і повністю захопити будівлю обласної державної адміністрації. Після мітингу, присвяченого "Беркутові", в якому брали участь близько 2 тисяч чоловік, проросийські активісти перекрили рух по головній вулиці Донецька. З криками "Губарев!", "Фашизм не пройде!", "Дави бандерівську мерзоту!" і матірними висловлюваннями на адресу нинішнього губернатора та уряду вони пройшлися по вул. Артема до облдержадміністрації і почали штурм. Серед нападаючих була велика кількість титушок в масках та з палицями.

Попри те, що ОДА охоронялася декількома сотнями озброєних бійців, близько 50 мітингарів без особливих зусиль вдалося прорвати оточення. Перед цим вони влаштували невелику бійку перед будівлею. Відібрали у працівників міліції близько 10 щитів, декілька касок і 1 радіостанцію. Кричали: "Росія!", "Донецьк - це наше місто!", "Янукович!". Кидали камені і пляшки, били по шоломах міліціонерів прапорами Росії.

Загарбники насамперед винесли з ОДА портрет Сергія Тарути. Внесли портерт свого лідера Віктора Януковича, поставили на будівлі прапори Росії, сепаратистської організації "Донецька республіка" та Комуністичної партії.

Зараз загарбники контролюють усю будівлю і переконані, що їм вдасться призначити свого керівника облдержадміністрації. Стверджують, що вони представники народу і висловлюють думку усього Донбасу.

Серед активних учасників штурму були помітні учасники масових безладів 1, 3, 5 березня. А так само активні учасники кривавого побоїща 13 березня. Так само серед тих, що захопили будівлю є один з молодчиків, який раніше особисто знімав прапор України з будівлі ОДА і нині має вже підозру по одній криминальній справі. Однак, ця людина не ув'язнена, незважаючи на те, що перебуває під слідством по важкій статті. Ні водомети, ні палиці до нападаючих не застосовувалися, хоча в арсеналі захисників облдержадміністрації усе це є. Деякі бійці внутрішніх військ взагалі не чинили опір нападникам та не приховували своєї симпатії до протестувальників. Жоден учасник безладів наразі не затриманий.

Правоохоронні органи докладають, що вже почали розслідування за фактом захоплення адміністративної будівлі, в якій розташовується Донецька обласна рада і Донецька облдержадміністрація. Розслідування ведеться за ч. 1 ст. 294 Кримінального кодексу України (масові безлади). Створена слідчо-оперативна група.

Це вже третє успішне захоплення сепаратистами цієї адмінбудівлі з початку березня.

Вимоги загарбників зводяться до проведення референдуму про самовизначення Донбасу. Учасники штурму наполягають на виході Донецької області із складу унітарної держави.

Зараз ви читаєте новину «Сепаратизм по-донецьки: портрет Тарути змінили на Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути