Ексклюзиви
понеділок, 23 січня 2012 12:31

Спецтема: Війна у Лівії

Розлючений натовп закидав лівійський уряд гранатами

Розлючений натовп закидав лівійський уряд гранатами

Засідання Національної перехідної ради Лівії було 22 січня перенесено в засекречене місце з міркувань безпеки.

За словами представника НПР, в суботу, 21 січня, лівійському уряду не вдалося нормально завершити роботу, тому що будинок в Бенгазі, де проходило засідання, був атакований противниками нового режиму. Натовп, чисельністю близько 2 тисяч осіб спробував взяти штаб-квартиру НПР штурмом, використовуючи саморобні гранати. У результаті в будівлі почалася пожежа.

Коли голова НПР Мустафа Абдель Джаліл вийшов до протестантів, вони не стали слухати його умовляння, а закидали політика порожніми пластиковими пляшками. У відповідь Джаліл пригрозив мітингувальникам, що поліція застосує проти них сльозогінний газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Лівії знайшли хімічну зброю

У неділю в акції протесту, учасники якої вимагають відставки глави НПР, взяли участь вже близько 4000 осіб. Більшість мітингувальників складають студенти, але серед них є і бійці збройних формувань, що боролися на стороні НПР проти режиму Муаммара Каддафі.

Виступаючи в неділю перед прихильниками, Абдель Джаліл заявив, що протести загрожують майбутньому Лівії, яка "ризикує впасти в бездонну яму". Він також закликав людей дати тимчасовому уряду шанс попрацювати "хоча б пару місяців". Крім того, Джаліл повідомив про те, що прийняв відставку мера Бенгазі Салеха Ель-Газаля.

Пізніше стало відомо про те, що у відставку подав також заступник голови НПР Абдель Хафіз Гога (Abdel Hafiz Ghoga). Гога пов'язав свою відставку з акціями протесту і суботньої спробою штурму урядової будівлі. Він також зазначив, що відмовився від поста "в інтересах країни".

На порядку денному засідання засекреченого НПР 22 січня варте твердження нового виборчого законодавства. Однак, як зазначає Reuters, масові акції підривають авторитет НПР, який є самопроголошеним органом влади, нехай і визнаним міжнародним співтовариством. Під час збройного протистояння з Каддафі місто Бенгазі було фактичною столицею опору - саме з нього почалися масові виступи опозиції і становлення НПР.

Національна перехідна рада почала керувати Лівією після повалення в ході громадянської війни режиму полковника Каддафі, який фактично керував країною з 1969 року. НПР підтримав також ряд західних країн - їх війська допомогли повстанцям перемогти у громадянській війні.

Зараз ви читаєте новину «Розлючений натовп закидав лівійський уряд гранатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути