понеділок, 22 жовтня 2012 11:26

Російський опозиціонер заявив, що його катували в Україні

Російський опозиціонер заявив, що його катували в Україні
Леоніда Развозжаєва викрали в Києві. Фото: скріншот з Youtube

Російський опозиціонер Леонід Развозжаєв заявив про те, що його катували в Україні. Він був схоплений у Києві, коли ще не встиг попросити політичного притулку, хоча його соратники стверджують протилежне.

Як розповіли "Коммерсанту" в київському офісі управління верховного комісара у справах біженців (УВКБ) ООН, Развозжаєв ввечері в п'ятницю, 20 жовтня, тільки відвідав консультацію в неурядовій організації HIAS.

"Юристи HIAS зазвичай аналізують прохання шукачів притулку та передають їх в УВКБ, але в даному випадку консультація не була закінчена", - пояснили в прес-службі організації.

При цьому газета пише, посилаючись на очевидців, що коли Развозжаєв виходив з офісу HIAS, група кремезних чоловіків у штатському накинулася на нього і почала заштовхувати в автомобіль. Охоронець офісу навіть спробував відбити відвідувача, але його відштовхнули, а опозиціонера посадили в машину і відвезли в невідомому напрямку.

Однак керівник прес-служби українського об'єднання лівих "Боротьба" Сергій Киричук розповів "Независимой газете", що очевидців викрадення Развожаєва не було.

"Він вийшов на вулицю, і через кілька хвилин співробітники управління Верховного комісара ООН у справах біженців почули крики про допомогу. Коли наспіли - побачили тільки машину, що мчала на величезній швидкості", - наводить його слова видання.

Що за чоловіки, які схопили росіянина в Києві, поки також незрозуміло. У ГУВС Києва "Коммерсанту" повідомили, що не знають, хто проводив затримання. Місцеві правозахисники стверджують, що це були співробітники Служби безпеки України, а Киричук зазначив, що за Развозжаєвим з моменту його прибуття на Україну велося зовнішнє спостереження.

У свою чергу, думський депутат-есер Ілля Пономарьов написав у Twitter, що його помічника Развозжаєва затримали в Києві "саме російські спецслужби" і на приватному літаку доставили до Москви.

Як відомо, Басманний суд тут же заарештував Развозжаєва на два місяці.

Адвокат Развозжаева Віолета Волкова опублікувала в YouTube відео, на якому опозиціонер, супроводжуваний російськими поліцейськими, по шляху встигає вимовити в камеру: "Розкажіть, що мене катували. Мене погрожували вбити. Дві доби мене катували. Викрали на Україні". Після цього його садять в міліцейську машину і відвезли.

У поясненні до ролика адвокат наполягає, що перед затриманням Развозжаєв все ж подав документи про надання політичного притулку, так що його доставка до Москви стала порушенням Конвенції про екстрадицію. Рішення про арешт було ухвалене у закритому режимі, без адвоката, повідомляє вона.

Соратники Развозжаєва припускають, що поспішність з його видачею російській стороні пов'язана з наміченими на понеділок в Москві переговорами президентів Росії та України Володимира Путіна і Віктора Януковича, на яких вони планують обговорити ціну поставок газу на Україну. На думку лідера "Лівого фронту" Сергія Удальцова, видача опозиціонера може стати для Януковича додатковим козирем. Представник українських лівих Сергій Киричук також не виключив: "Може бути, це такий подарунок Януковича Путіну, щоб з приємної новини почати неприємну розмову".

Зараз ви читаєте новину «Російський опозиціонер заявив, що його катували в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути