середа, 07 березня 2012 14:36

Родичі загиблих у копанці шахтарів відмовляються забирати тіла

Родичі загиблих у копанці шахтарів відмовляються забирати тіла

7 березня у Вуглегірську Донецькій області поховають Олексія Мечелева. На завтра заплановано похорон ще п'ятьох шахтарів, які загинули в результаті вибуху в нелегальній шахті-копанці, що стався 29 лютого.

Всіх загиблих дістали з рудника 6 березня. Жертвам незаконного вуглевидобутку від 25 до 40 років. Матері й дружини вимагають, щоб їх визнали загиблими шахтарями, нехай і на нелегальній шахті. А місцева влада пропонує допомогу в організації та оплаті похорону з тією умовою, що родичі перестануть піднімати шум і погодяться з тим, що їм не належить жодної компенсації.

"Пропонують довідку про смерть, де говориться, що син задихнувся, помер від нестачі кисню, - розповіла мешканка Вуглегірська Тетяна Меняйло, - Ми відмовляємося підписати це і відмовляємося забирати наших дітей з моргу. А мені погрожують, що тоді через 6 діб поховаємо вашого сина як незапитаний труп. Чому не пишуть у довідці про метан? Якщо представники ВГСЧ три доби не шукали і не рятували хлопців саме через метан - замість пошуків вони робили виміри метану. Слідчий написав, що стався вибух метану, а тепер ми чуємо інше - був просто вибух. Ми вимагаємо, щоб у висновку про смерть було записано: отруєння газом метаном в результаті вибуху".

Родичі загиблих стверджують, що на них чиниться тиск.

"До нас підходять підставні люди, не представляються, через них нам пропонують давайте скоріше поховаємо - ми вам і одяг, і труни надамо, не витрачайте час даремно", - говорить Меняйло.

Так само родичі відмовляються погодитися з версією, що причиною аварії стало куріння когось з шахтарів, які перебували в копанці.

"Гірники державної шахти "Вуглегірська", які добровольцями полізли туди, в пекло, щоб дістати наших рідних, нам сказали, що той вибух метану не міг бути від курива. Те, що вони там побачили, у виробці, цю версію спростовує. Це абсурд і липа, ніхто там не курив, просто звалюють на хлопців", - говорить Меняйло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донеччині шестеро гірників завалило, рятувати їх не поспішають

"Вони всі свої сигарети залишили в роздягальні на поверхні, і там же вони і курили", - говорить дружина загиблого Олена Чаленко.

Попередня версія міліції про те, що серед шістьох загиблих був один з організаторів нелегального вуглевидобутку не підтвердилася. У кримінальній справі про "Порушенні правил використання надр, що спричинило загибель людей", як і раніше, один підозрюваний - це затриманий 36-річний житель Єнакієва, який підраховував обсяги видобутого в копанці вугілля і видавав шахтарям зарплату.

Фахівці кажуть, що вуглевидобувники-нелегали загинули одразу, шансів врятуватися не було ні у кого, а груповим нещасним випадком на виробництві визнати їх загибель неможливо, бо шахта була нелегальною.

Зараз ви читаєте новину «Родичі загиблих у копанці шахтарів відмовляються забирати тіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути