середа, 22 травня 2024 11:03

РФ може просунутися до Харкова на відстань артилерійського вогню - NYT

РФ може просунутися до Харкова на відстань артилерійського вогню - NYT
Українські війська відбивають ворожі атаки на Харківщині. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

За даними військових аналітиків, Росії не вистачає військ для захоплення Харкова.

Однак, вона може просунутися до міста на відстань артилерійського вогню, що спричинить ще більший потік біженців, пише The New York Times.

Війська РФ зараз захоплюють землі, з яких вони були витіснені наприкінці 2022 року. У той же час українські військові прийняли стратегію ведення бойових дій з повільним відступом на більш укріплені позиції.

"Хоча навряд чи ця стратегія є ідеальною. Розповіді командирів і солдатів свідчать про те, що Україна реалізувала її з деякими помилками - тактика оборони з одночасним відступом невеликими кроками дозволяє слабшим силам завдати нападникам значних втрат. Ті, хто наступає, повинні штурмувати ряд за рядом позицій, просуваючись вперед, постійно прориваючи укриття і наражаючи себе на артилерійський обстріл", - йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти

NYT зазначає, що Україна, маючи недостатню кількість військ і не маючи достатньо боєприпасів, вимушено застосовує цю стратегію з необхідності після того, як російські війська захопили місто Авдіївку в лютому.

"Тактика росіян радикально змінилася порівняно з 2022 роком", - сказав капітан Петро Левковський, начальник штабу батальйону оперативного призначення 13-ї української бригади.

Тоді, за його словами, "вони прийшли колонами, йшли на Харків, тому що думали, що їх будуть чекати".

Зараз, за словами військового, росіяни "стріляють з артилерії на великі відстані, знищують все, потім невеликими групами йдуть на штурм, але у великій кількості, з різних напрямків".

"На генералів чекає гра в здогадки. Як далеко просунеться Росія, залежить від того, скільки солдатів виставлять обидві сторони. Для України цей розрахунок означає переміщення захисників з інших потенційних об'єктів атаки", - додає видання.

"Війна інтерактивна", - сказав у телефонному інтерв'ю Йохан Норберг, старший військовий аналітик Шведського агентства оборонних досліджень.

За його словами, "те, що роблять чи не роблять українці, так само важливо, як і те, що роблять росіяни". При цьому, він вважає, що захоплення Харкова вимагатиме від Росії "не кількох тисяч, а сотень тисяч" солдатів.

Російські загарбники протягом останніх двох діб просунулись до центру Вовчанська на Харківщині. Ворог також розширив своє вклинення на напрямку Огірцеве-Бугруватка. Але росіянам не вдалося форсувати річку Вовча. Про це 22 травня повідомив військовий оглядач Костянтин Машовець.

За його словами, окупанти також не мали успіху в напрямку села Липці.

Зараз ви читаєте новину «РФ може просунутися до Харкова на відстань артилерійського вогню - NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути