четвер, 19 травня 2011 13:55

Повінь на Міссісіпі вбиває економіку США
14

Фото: Фото: Reuters

Сильна повінь на річці Міссісіпі може обернутися для США величезними економічними втратами. Як заявив представник порту Південної Луїзіани Мітч Сміт, закриття Береговою охороною США значної частини річки для комерційного судноплавства "завдасть серйозної шкоди економіці країни".

Про її розміри можна буде говорити тільки після того, як стане точно відомо, наскільки довго річка буде закрита для проходження суден, додав Сміт.

Через порт Південної Луїзіани відправляється на експорт близько 60% американських зернових культур. Традиційно навесні по Міссісіпі йдуть сухогрузи з кукурудзою, соєвими бобами та іншими культурами. За словами Сміта, "простій одного завантаженого зерном судна обходиться в суму від 20 до 40 тисяч доларів на день".

Закриття річки для судноплавства представники Берегової охорони США пояснили необхідністю збереження гребель, які можуть бути випадково пошкоджені баржами, що проходять по системі шлюзів.

Крім того, щоб уникнути прориву системи гребель вперше в історії США були відкриті відразу три водоскиди - два в штаті Луїзіана і один в штаті Міссурі.

Потужні потоки води затопили досить великі, але малонаселені території, звідки була проведена попередня евакуація близько п'яти тисяч чоловік.

У зоні затоплення опинилися великі фермерські господарства, сотні житлових і адміністративних будівель, заявили представники Луїзіани і Міссурі.

Однак, за словами губернатора Луїзіани Бобі Джиндала, відкриття водоскидів було викликано гострою необхідністю врятувати від затоплення більш густонаселені райони - вони лежать в гирлі Міссісіпі. Це міста Новий Орлеан і Батон-Руж.

Губернатор підкреслив, що "повінь не закінчиться за кілька днів, вона буде тривати тижнями". Джиндал закликав людей бути готовими до евакуації.

Нагадаємо, повінь у басейні річки Міссісіпі розпочалася через тривалі зливи, а також потужних потоків води, що утворилися в результаті танення величезних снігових мас.

Зараз ви читаєте новину «Повінь на Міссісіпі вбиває економіку США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути