понеділок, 13 травня 2013 14:42

"Побачили, що одинока і накинулись на квартиру, як хижаки". У 90-річної учасниці війни видурили житло в центрі Києва

"Побачили, що одинока і накинулись на квартиру, як хижаки". У 90-річної учасниці війни видурили житло в центрі Києва
Ольга Москвіна. Фото Наталії Шестопал

7 травня Печерський райсуд столиці постановив, що Ольга Москвіна має виселитися зі своєї двокімнатної квартири у центрі міста на вул. Лесі Українки, 24б. За документами вона нібито подарувала своє помешкання на 44 "квадрати" іншим людям. Суд тривав з 2009 року.

"Думала, що після обширного інфаркту помру. Мені вже було все рівно. Я лежачою була. Лікарі казали, що немає жодного відсотка, що виживу. Чоловіка поховала у 2009 році, на кладовищі біля могилки одна стояла. А вони побачили, що я одинока і накинулись на цю нещасну квартиру, як хижаки", - розповіла Ольга Миколаївна.

Чотири роки тому знайома попросила Москвіну на певний час прихистити Валерія Пишного з матір'ю, поки вона знайде їм нове житло. Ольга Миколаївна погодилася.

"Потім цей квартирант Валерій Пишний розповідав, що ця знайома хоче відібрати у мене квартиру. Я вірила йому. А він таких хороший мені здавався, навіть горобця ховав, коли задавив. Якось посадив мене у машину і поїхали в БТІ наче перевіряти чи все в порядку з документами на квартиру. Там сказав: "Підпишіть тут". І все. Я нічого не читала, погано розумію українську. А вдома його мамаша сказала: "Вам тут уже нічого робити. Тепер я тут господиня", - розповіла Ольга Миколаївна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цигани видурили у 83-річної пенсіонерки 11 тисяч гривень

Киянка 90-річна Ольга Москвіна учасник Великої Вітчизняної війни, інвалід другої групи. Під час війни була медсестрою у прифронтовому госпіталі. До пенсії працювала інженером на військовому заводі "Артем".

"Не представляла, що таке може бути. Щоб ветерана війни виселяли. Довірлива, ось і залишилась бомжом. Кажу їм: "Дайте спокійно дожити. Скільки там мені залишилось". Вони хотіли мене запхати у Кирилівську лікарню (раніше так називалась столична психлікарня імені Павлова. - Ред.). Хотіли зробити з мене ненормальну. Десять разів мене туди викликали. З психлікарні я не вийшла б. Що я можу зробити одна?", – жінка показує довідку, що ніколи не була на обліку у психлікарні.

Житло киянка отримала від держави. У цьому будинку мешкає з 1966 року. 17 років тому вони з чоловіком продали "трикімнатку" й купили двокімнатну квартиру за цією ж адресою. За даними рієлторів, в середньому квадратний метр у цьому районі коштує $2150, у новобудовах більше. Квартири вартують понад 1 млн. грн. З родичів у бабусі лише 55-річна донька та онук. Вони живуть у Намібії у південній Африці.

"Донька поїхала за кордон і ми не спілкуємось. Її чоловік працює у посольстві. Мені навіть не телефонує. Сказала: "Не треба мені твоя квартира разом з тобою". У мене нікого немає. Я нікому не потрібна, єдиний вихід - піти з життя", - плаче Москвіна.

Ольга Москвіна підписала дарчу на матір Валерія Пишного - Євгенію Сергіївну. Друга частина будинку належить киянці Ірині Разуменко. Москвіна також на неї оформила дарчу, бо вона їй допомагала. Ольгу Миколаївну підтримують сусіди та подруги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цигани видурили у 83-річної пенсіонерки 11 тисяч гривень

"Той квартирант втерся у довіру, за декілька місяців став для неї рідним. Скористався її важким становищем і відвіз до нотаріуса. Вона ж не усвідомлювала, що підписує. Зрозуміла, коли він почав виганяти її з хати. У міліцію дзвонив, що вона не пускає його у квартиру. Каже: "Я її годував, поїв і за квартиру платив". Цей Пишний знайшов до Олі підхід, казав: "Ви будете мені, як мама". А вона ж лежача була після інфаркту. Це ж треба було подарувати квартиру людині, яка знущається над нею і шантажує. Якби вони її не чіпали, то після смерті забрали би квартиру. Та вони набралися наглості привезти свої речі і виселяють жінку на вулицю. Розумію, коли дарчу підписують за гроші, а Оля нічого за цю квартиру не отримала", - розповіла Тетяна Стойко, подруга Москвіної.

Адвокати Москвіної оскаржуватимуть рішення в Апеляційному суді.

"На суди з ними стільки грошей угрохали. А результат: вона підписала дарчу при розумі і повному здоров'ї. Як може людина після інфаркту, напічкана ліками, ще у такому віці бути у повному здоров'ї?", - додала Тетяна Антоновна.

Телефон Валерія Пишного не відповідає.

Зараз ви читаєте новину «"Побачили, що одинока і накинулись на квартиру, як хижаки". У 90-річної учасниці війни видурили житло в центрі Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути