четвер, 21 травня 2015 08:22

Полонених українців продають у рабство в Чечню та Осетію - родичі

Полонених українців продають у рабство в Чечню та Осетію - родичі
Фото: alis.net.ua

Від 400 до 700 українців, полонених і зниклих безвісти на території бойових дій на Донбасі, були вивезені на територію Росії. Багато з них були продані в рабство в Чечні, Адигеї і Осетії.

Про це йдеться у відкритому листі родичів полонених до російських правозахисників, передає "ТСН".

"Ми припускаємо, що вони можуть знаходитися там, оскільки на телефони їхніх близьких дзвонив або сам зниклий, або невідомі з російських номерів — з Чечні, з Адигеї. Деяким з рідних також дзвонили правозахисники з Росії з повідомленням про те, що вони знайшли їх рідних в російських СІЗО. Деяких з них, як ми знаємо, відправляли в Чечню або Адигею", - йдеться у листі.

Серед зниклих є не тільки українські військові, але і мирні жителі — волонтери, які надавали гуманітарну допомогу нужденним, і ті, хто відвідував своїх родичів, покликаних в українську армію під час мобілізації.

Ті, кому вдалося звільнитися з полону, розповідали родичам зниклих безвісти, що починаючи з літа, полонених неодноразово перевозили в Ростовську область або всередину Росії на роботи, потім повертали через кордон назад і знову відвезли в Росію за різними напрямками. Їх переправляли через кордон через різні пункти пропуску, зокрема, через пункт пропуску Ізварине.

"Звертаємо вашу увагу, що мова не йде про військовополонених "республік" і "казаків". Цих зниклих безвісти немає ні в списках загиблих, ні серед полонених, що підлягають обміну згідно з мінськими угодами. Наразі будь-який зв'язок з ними втрачено", - йдеться у листі.

Деякими рідним зниклих невідомі особи по телефону або через волонтерів пропонували повернути бранця за "велику винагороду". Деякі з тих, хто телефонували, розмовляли зі східним акцентом.

"Іноді це звучало так: "ваші родичі продані в рабство, і ви ніколи їх не побачите", - пишуть родичі зниклих безвісті.

Всіх тих, кого вивезли на Кавказ — до Чечні, Осетії або Адигеї, — швидше за все, не тримають в СІЗО, вважають рідні бранців.

"З різних джерел відомо, що наших близьких вивозили і продавали як робочу силу. Ми не можемо з точністю сказати, наскільки це відповідає істині, але про такі випадки надходили сигнали від різних правозахисників і журналістів", - йдеться в листі.

На прохання родичів журналіст Анна Нємцова спробувала простежити такий слід в Чечні. Її джерела підтвердили, що ці випадки мають місце, однак таких "проданих" потрібно шукати, і це непросто.

Родичі полонених склали список осіб, зниклих безвісти, із чиїх телефонів дзвонили близьким і друзям або чиї телефони виявлялися включеними в роумінгу в Росії, зокрема, в Чечні, Адигеї і Осетії. У цьому списку 120 чоловік, проте крім них у Росії може знаходитися, за різними даними, від 400 до 700 громадян України.

Список зниклих бевісти можна подивитися за посиланням.

Зараз ви читаєте новину «Полонених українців продають у рабство в Чечню та Осетію - родичі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути