пʼятниця, 29 березня 2013 20:21

Під Донецьком вибухнула теплоелектростанція, задихаються сусідні міста

Під Донецьком вибухнула теплоелектростанція, задихаються сусідні міста

29 березня в 15.15 в місті енергетиків Світлодарськ (м. Дебальцеве) на Вуглегірській теплоелектростанції "Центренерго" на другому блоці сталося загоряння обладнання, яке перетирає вугілля на пил. Надалі вогонь поширився на покрівлю будинку на площі орієнтовно 1500 кв.м. Силами ДСНС України із задимленої середовища благополучно виведені 10 осіб, один загинув і троє постраждали.

Про це офіційно повідомляє щодо ситуації станом на 18.43 облдержадміністраця. Для ліквідації пожежі залучено 27 одиниць основної та спеціальної техніки Головного управління МНС Донецької області.

Троє співробітників з опіками доставлені в лікарню. Інформація про даний факт внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань з кваліфікацією за ч.2 ст.272 КК України (порушення правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель людей). Прокуратура області проводить розслідування.

Під час пожежі евакуйовано 400 працівників станції. На жаль, є один загиблий. Це працівник, який прийшов на зміну. На даний момент більше 12 тисяч жителів міста Світлодарськ відрізані від комунікацій. Але, як запевнив губернатор Андрій Шишацький, буде зроблено все можливе, щоб люди не відчули наслідків того, що сталося.

"Вода подаватиметься по годинах - 5 тисяч кубометрів на 3 доби. Ми підтягуємо 10 генераторів і запустимо очисні споруди. Забезпечимо людей і теплом. Вже куплені і роздаються обігрівачі", - сказав глава регіону.

Причина пожежі та розмір матеріальних збитків встановлюються.

Екологи та правозахисники звинувачують владу у приховуванні оперативної інформації про НП, що має важливе значення для здоров'я жителів сусідніх населених пунктів.

Найближчим містом, який в даний час задихається від диму є Світлодарське. Але близько розташовані селище смт Луганське (Артемівського району), міста Артемівськ та Костянтинівка, смт Новолуганське (Артемівський район), Червоне село.

- Мені повідомили, що вибухнули парогенераторні турбіни, - розповів Gazeta.ua правозахисник з Костянтинівки Володимир Березін, - Мені стали дзвонити буквально задихаються люди, не розуміють що відбувається. Піднялися по тривозі всі МНС-ники-Артемівська, Костянтинівки, Дзержинська. Вони все оточили і намагалися ліквідувати. Навіть о шостій, проїжджаючи з Артемівська в Костянтинівку, я спостерігав стовп чорного диму, що піднімався з Вуглегірської ТЕС зі шлейфом. Дере в горлі - навіть у нас в Костянтинівці це відчувається- гар як від палаючого бітуму.

За словами Березіна, вибухнула ТЕС використовує вугілля низької якості і речовини, продукти горіння яких особливо шкідливі.

- Чому своєчасно - в перші хвилини або години не звернулися до людей, щоб закривали кватирки і забирали дітей з вулиць? - Обурюється Березін. - Треба було пустити біжучий рядок по ТБ, повідомити на сайті, а вони приховували. Мені сказали на мій закид, що у них діє інструкція повідомляти по підприємствах і використовувати звукові сигнали тривоги.

- За моєю інформацією НП серйозна, вибухнув по суті реактор - говорить еколог з Артемівська Галина Олейникова. - Чотири блоки горять. Якраз була перезмінка. Причина аварії невідома. Ну а те що немає оповіщення населення - це дуже серйозно, це змушує задуматися.

За результатами роботи у 2012 році підприємство "Центренерго" (власник ТЕС) отримало прибуток від фінансово-господарської діяльності в розмірі 233,5 млн. грн. Загальними зборами акціонерів Публічного акціонерного товариства "Центренерго", яке відбулося минулого тижня - 21 березня, було прийнято рішення направити отриманий прибуток на виплату дивідендів (30%), розвиток виробництва (65%) і формування резервних фондів (5%). Нарахування і виплату дивідендів вирішено здійснити в строк до 1 липня 2013

Зараз ви читаєте новину «Під Донецьком вибухнула теплоелектростанція, задихаються сусідні міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути