вівторок, 23 грудня 2014 13:32

"Перемир'я нікого не влаштовує. Однак, якщо наступатимемо, то наших теж багато поляже" - голова Полтавської облради

У серпні 47-річний Петро Ворона, голова Полтавської обласної ради пішов добровольцем в зону АТО. Служить в 79-й аеромобільній десантній бригаді командиром зенітного розрахунку. Дислокуються у Тельманівському районі Донецької області.

- Їздив на похорони до молодих хлопців, які загинули в зоні АТО. У них ні дітей, ні сім'ї. А я це все маю, є що залишити після себе. І тому вирішив, що маю бути там, тим більше маю досвід 2-річної служби в армії. А облрада — це перш за все спікерство. Провести сесію за мене може будь-який депутат. Якби не поїхав на Донбас — сам би думав про себе, що отримав тепле крісло після Революції і відсиджуюся, - каже Ворона. - Головна функція, яку мав налагодити, коли прийшов на посаду — волонтерство. Коли з цим справився - поїхав на Донбас.

Автор: Gazeta.ua
  Петро Ворона
Петро Ворона

Як відреагували колеги по роботі? В області казали, що ніби так піаритеся перед виборами у Раду.

- Якби це було так, то просто пішов би на вибори і переміг, бо по своєму округу мав велику підтримку. Люди, які таке говорять намагаються себе вигородити, бо неспроможні на подібний вчинок. Друзі казали, там війна, несправедливість. Ти тут більше потрібний. Але рішення вже було прийнятим. З першого разу пройшов медкомісію, хоча маю 3 грижі, які ніколи не оперував. Може лікарі побоялися перечити, бо прийшов адмін-ресурс.

Які задачі поставили перед Вами на Донбасі?

- Так, як служу в роті вогневої підтримки, то найперше відповідаємо за артилерію, контрольно-спостережні пункти, здійснюємо прочісування місцевості. Відкритих зіткнень не було, в основному йдуть артилерійські і мінометні дуелі.

Що робите у вільний час?

- Займаюся спортом. У нас є штангу, то жму 120 кілограмів. На день армії, 6 грудня, боровся з хлопцями на руках. Вони хотіли подовше погуляти, а я кажу: "Хто мене на руках переможе — гуляє". Так вони зразу всі спати полягали.

Які настрої у наших бійців? Багато жаліються, що немає ніяких команд і змушені тупцюватися на місці.

- Хлопці дуже патріотичні. Солдати схиляються до того, щоб зачистити нашу землю від цієї нечисті. Перемир'я нікого не влаштовує. Однак, якщо наступатимемо, то наших теж багато поляже.

То нові Мінські переговори, де може йтися про мир, не потрібні?

- Потрібні. Зараз треба йти на будь-які переговори. Бо якби там не було, а гинуть наші молоді хлопці. Треба зробити все, щоб зберегти їхні життя. Можемо зіграти на хаосі, який відбувається у стані ворога. Є випадки, коли козаки воюють з ДНР. Там вже з'явилися формування, які хочуть залишитися під Україною, але з розширеними повноваженнями. Говорять, що почали воювати не проти українців, а проти місцевих багатіїв, які всіх дістали. На цьому фоні і в Луганську виникли партизани, які борються з терористами на місцях.

Автор: Gazeta.ua
 

Що Росія хоче від України?

- Росія зацікавлена, щоб у нас був їхній анклав, через який можна впливати та контролювати процеси, які будуть проходити в Україні. Не випадково взявся за Донбас, там вугілля, а це - енергетика. Думаю, росіяни створюватимуть, щось на зразок Придністровської республіки, бо плани створити Новоросію у них провалилися. Від нас залежить, чи дозволимо це зробити. Вистояти можемо ще і завдяки міжнародній допомозі. Вже зараз санкції дають початок великому російському політичному краху.

Загроза російського прориву до Криму зберігається?

- Загроза є, але вона значно знизилася. Росія побачила, що українці навчилися воювати. Плюс на нашу користь грають Західні санкції, які знищують російську економіку, рубль.

Що перш за все робитимете, коли повернетеся на посаду?

- Боротимуся з корупцією. Люди до мене приходять і дають конкретні факти, що все досі процвітає. Найбільше скарг на прокуратуру, суди і міліцію.

Зараз ви читаєте новину «"Перемир'я нікого не влаштовує. Однак, якщо наступатимемо, то наших теж багато поляже" - голова Полтавської облради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути