субота, 11 травня 2024 07:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Окупанти дещо просунулись біля Авдіївки - аналітики

Окупанти дещо просунулись біля Авдіївки - аналітики
На різних ділянках фронту тривають позиційні бої. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські загарбники дещо просунулися поблизу Авдіївки та Донецька.

Окрім того, 10 травня війська РФ продовжували наступ на рубежі Куп'янськ-Сватове-Кремінна. Але лінія фронту там не змінилася. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російські війська вранці 10 травня також почали наступальну операцію вздовж російсько-українського кордону на півночі Харківської області та досягли там певних успіхів. Ймовірно, загарбники проводять початкову фазу наступальної операції на північ від Харкова, яка має обмежені оперативні цілі, але покликана досягти стратегічного ефекту відтягування української живої сили та техніки з інших критичних ділянок фронту на сході України.

Речник Українського угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин заявив, що російські війська протягом останніх тижнів ведуть від 10 до 20 піхотних ударів на день на Лиманському напрямку. За його словами, війська РФ лише періодично проводять штурми за підтримки бронетехніки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії буде важко захопити Харків - ISW

За даними українського Генштабу, ЗСУ відбили російські атаки на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута) у районах Верхньокам'янського (на схід від Сіверська) та Роздолівки (на південь від Сіверська).

Водночас російські війська продовжували наступ у районі Часового Яру, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Загарбники також наступали біля Богданівки та Калинівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

Окупанти нещодавно незначно просунулися на захід від Донецька на тлі боїв у цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані 10 травня, показують, що російські війська незначно просунулися на південь від Красногорівки.

Російські сили також незначно просунулися в районі межі Донецької та Запорізької областей на тлі боїв у цьому районі 10 травня. Геолокаційні кадри свідчать, що російські війська незначно просунулися на південний захід від Урожайного. Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 10 травня, показують, що російські війська нещодавно дещо просунулися на південь від Старомайорського.

Позиційні бойові дії 10 травня тривали на заході Запорізької області, однак підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не зафіксовано. Позиційні бойові дії тривали також поблизу Роботиного та Вербового.

На лівобережжі Херсонщини 10 травня тривали бойові дії, однак підтверджених змін лінії фронту не було. Російські та українські джерела повідомляли про продовження позиційних боїв поблизу Кринок, Антонівського мосту (на північ від Олешок) та невизначених островів у дельті річки Дніпро біля Козачих Лагерів.

За даними Генштабу ЗСУ, на Харківщині йдуть оборонні бої за Стрілечу, Пильну, Борисівку, Олійникове та Огірцеве. Це населені пункти в прикордонні, які перебували фактично в сірій зоні.

Продовжуються контрударні заходи у напрямках населених пунктів Липці та Вовчанськ.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти дещо просунулись біля Авдіївки - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути