Ексклюзиви
середа, 22 серпня 2012 06:47

Нові подробиці загадкового розстрілу в "Приватбанку": далі кімнати менеджерів вбивці не сунулися
6

Фото: Фото: Тетяна Заровна

20 та 21 серпня у Ворошиловському райсуді м. Донецька продовжився процес у справі про розстріл п'ятьох співробітників "Приватбанку". Нагадаємо, 29 грудня 2011 року в відділенні по обслуговуванню ВІП-клієнтів на проспекті Театральному були вбиті керуюча, касир, 2 менеджера і охоронець.

Підсудними є так само п'ятеро. Максим Рудичев і Сергій Ломако звинувачуються у вбивстві. Віталій Демченко та Сергій Ширін зробили 2 саморобних пістолета з глушниками і продали Ломако та Рудичеву за 1,2 тисячі доларів кожен. Напарник Рудичева з установки систем відеоспостереження Олександр Слива звинувачується в тому, що вкрав деталі, без яких відеофіксація у ВІП-відділенні була неможлива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівників "Приватбанку" розстріляли з двох пістолетів

У понеділок і вівторок прокурор зачитував обвинувальний висновок. До найбільш скандальним моментам цього кривавого кримінальної справи відноситься такий: роботу, пов'язану з безпекою, доручили людям, що мають судимості. Максим Рудичев, який раніше був судимий за побиття, встановлював системи відеоспостереження у всіх донецьких відділеннях "ПриватБанку". Вочевидь, в цілях економії ці роботи виконувалися не офіційно - Рудичев і Слива не були штатними співробітниками приватної фірми, що отримала підряд на виконання монтажу відеореєстраторів. У результаті подібної безпечності виявилися вкрадені жорсткі диски. А непідозрюючі про це працівники ВІП-відділення щодня ризикували життями за скромну зарплату (найбільша ставка - керуючої - дорівнювала 5 тисячам гривень).

Як випливає з обвинувального висновку, вбивці заздалегідь умовилися вбити всіх, хто перебуватиме в банку. Спочатку вони планували здійснити напад 27 грудня, але передумали, зауваживши, що в банку знаходиться хтось з клієнтів.

Перший постріл - в обличчя охоронця Вадима Бондаренка з близької відстані, - здійснив Сергій Ломако. Охоронець впустив злочинців, як пояснив прокурор, так як довіряв Рудичеву - той нібито повідомив, що прийшов усувати неполадки разом з новим напарником. Бондаренко (який не був озброєний) був убитий поруч зі своїм робочим місцем біля входу у відділення. Всі інші жертви перебували в тісному кабінеті персональних менеджерів, де їх і наздогнала смерть.

На думку державного обвинувача у злочинців був корисливий мотив. Касир, згідно їх задуму, повинна була відкрити лиходіям сейф з грошима. Однак, нападники на банківське відділення не заходили ні до каси, ні в депозитарій. Максим Рудичев в першу чергу застрелив касира Тетяну Бурцеву. Менеджери Олена Геніятуліна і Тетяна Шевцова намагалися сховатися під столами. Їх розстріляв Ломако - в Олену випустив 4 кулі, в Тетяну три. Керуючу Олену Отачкіну позбавив життя Максим Рудичев.

З невідомої причини нападники проігнорували навіть ті гроші, які знаходилися на столі керуючої. Хоча пачки з купюрами лежали буквально під рукою Рудичева, який, піднявшись на стіл Олени Отачкіної, стріляв у беззахисну жінку.

Прокурор вважає, що причиною такого повороту стала сигналізація - сигнал тривоги встигла подати Олена Отачкіна. Сигнал надійшов на пульт приватної охоронної фірми о 14.50, а о 15.15 приватні охоронці, що прибули в банк, запросили про допомогу співробітників міліції. Вбивці до того моменту встигли піти.

З банку вони віддалилися пішки і зникли на машині Ломако, яка стояла в сусідньому кварталі. Холоднокоровно скоївши жорстокий злочин, як впевнена прокуроратура, Рудичев і Ломако відправилися гуляти по людних місцях Донецька, створюючи собі алібі. Причому, тільки один з них встиг переодягтися.

Причетність підсудних до нападу на філію банку, згідно матеріалів, оголошених у суді 21 серпня, підтверджується пістолетами, які були виловлені 3 і 4 січня. Всього з обох стволів було вироблено 13 пострілів.

Так само в обвинувальному висновку говориться про обтяжуючі провину обставини: Максим Рудичев вживав трамадол, під впливом якого скоїв аварію. А Сергій Ломако, будучи раніше засудженим до 10 років колонії за спробу вбивства вийшов на свободу на 2,5 роки раніше відміряного терміну і відразу приступив до розробки нових злочинних задумів.

Зараз ви читаєте новину «Нові подробиці загадкового розстрілу в "Приватбанку": далі кімнати менеджерів вбивці не сунулися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути