вівторок, 30 квітня 2013 19:25

"Не називайте мене негідником!" - Вимагав у Донецьку підсудний, який вкрав 8 мільйонів у людей похилого віку
17

Фото: Фото: Тетяна Заровна

29 квітня в Ворошиловському райсуді Донецька з останнім словом виступив обвинувачений у розтраті глава донецького обласного філіалу "Союзу пенсіонерів України" Тигран Арушанян.

Слідство дійшло висновку, що ця людина присвоїв 8,2 млн. гривень коштів кредитної спілки шляхом складання фіктивних кредитних договорів. Ще близько 2 мільйонів Арушанян і його родичі позичили у кредитної спілки, так і не погасивши кредит.

До суду прийшли більше 40 ошуканих людей похилого віку. Майже всі постраждалі - немічні і дуже хворі люди. Вони насилу підіймалися на 5 поверх суду з пакетами ліків і з інвалідними палицями.

З 860 вкладників, яким залишилася винна "Спілка пенсіонерів України", 70 вже померли, не дочекавшись своїх грошей. Тигран Арушанян перестав розраховуватися з вкладниками в 2008 році. Однак, в суді він наполягав, що виплатам завадило не розкрадання каси, а світова фінансова криза.

Під час свого виступу підсудний буквально кричав, що не винен і його слід виправдати.

- Мене відправили сюди на виконання вимог вкладників, які об'єдналися і своїми протестами погрожували влаштувати соціальний вибух! Напередодні президентських виборів 2010 року це було не потрібно. Прокуратура пішла на поводу! - Заявив Тигран Арушанян.

Він не заперечував, що винен вкладникам і обіцяв розрахуватися за всіма боргами, якщо його випустять.

Постраждалі перебивали підсудного обуреними репліками: "Не бреши!", "Досить вішати локшину!". Називали "негідником" і "брехуном". У відповідь підсудний вимагав видалити з зали порушників і дорікав потерпілим в "хамській поведінці".

- Я може і не найкращий представник цього міста, але нікому не дозволю називати себе негідником! - Кричав Арушанян і вимагаючи, щоб суддя відгородила його від образ.

За час своєї роботи цей директор придбав "мерседес", двоповерховий будинок на центральному проспекті Донецька і кілька квартир. У нього заарештували майна на 4 млн. грн. Але як упевнені вкладники, це майно вже частково розпродано, поки Арушанян сидить.

32 свідка виступили в суді, викриваючи підсудного. Він звинувачується за статтями 366 КК України ("Службове підроблення"), 209 КК України ("Відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом"), ст. Сто дев'яносто першого ("Розтрата майна в особливо великих розмірах") і ст. 364 КК України ("Зловживання службовим становищем").

Тигран Арушанян перебуває під вартою з 5 жовтня 2009 року. На попередньому засіданні суду держобвинувач зажадав покарати директора обласної філії "Союзу пенсіонерів України" 14,5 роками в'язниці. Всього до нього пред'явлено позовів на 14 мільйонів гривень.

- Особисто Тигран Арушанян взяв з наших грошей 415 тисяч 6 березня 2008 і 480 тисяч гривень взяв 18 червня того ж року. Ще 247 тисяч дав своєму братові. На ім'я Артура Акопяна оформив договір на суму 390 тис. грн., За що тому попередньо на картку було перераховано 120 тисяч гривень. Інший знайомий директора - Арсен Ханумян отримав 550 тисяч з каси. Взяв готівку, ніде не розписавшись, і витратив на кафе, в якому є, як він сказав у суді, і частка Арушанян. У той самий час поки директор так щедро роздавав наші гроші, вкладникам ні відсотки, ні суми вкладів вже не виплачувалися, - говорить потерпілий Анатолій Захарченко.

Захарченко був у числі тих, кого Тигран Арушанян заманив обіцянкою безкоштовно захистити в суді його інтереси за вкладом в кредитній спілці "Слов'янський", яка була першою з тих, що "лопнули" у Донецькій області.

- Коли сталася біда зі "Слов'янським", ми в розгубленості стали шукати вихід. І ось тоді вперше побачили Арушаняна. Він прийшов на наше зібрання і запропонував безкоштовну адвокатську допомогу - він же юрист! Людина настільки підступна і цинічна ... Він обдурив знедолених людей вдруге. Привернув обіцянкою вирішити проблеми, люди понесли йому свої останні копійки. У нього на робочому столі в офісі стояло сімейне фото дружини і дітей. Арушанян клявся і божився їх здоров'ям, що жодна копійка вкладена в його кредитна спілка, вже точно не пропаде. Йому просто потрібні були нові владникам ...

На думку постраждалих за гратами повинні бути разом з Арушаняном близько 10 осіб. У тому числі головний бухгалтер, яка встигла утекти до Вірменії, глава всеукраїнського "Союзу пенсіонерів України" з Одеси Денис Діанов і касир з бухгалтером, яких раніше вже амністували.

Вирок Тіграну Арушаняну буде оголошений 13 травня.

Зараз ви читаєте новину «"Не називайте мене негідником!" - Вимагав у Донецьку підсудний, який вкрав 8 мільйонів у людей похилого віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути