понеділок, 12 грудня 2011 21:02

На Тернопільщині біля сміттєзвалища знайшли кістки розстріляних євреїв

На Тернопільщині біля сміттєзвалища знайшли кістки розстріляних євреїв

Єврейське поховання часів Великої Вітчизняної війни розкопали біля села Коцюбинці Гусятинського району Тернопільщини. Його виявили робітники, що впорядковували місцеве сміттєзвалище.

Як розповів Gazeta.ua сільський голова Коцюбинців Іван Воробець, люди уже кілька років скидають сміття за селом.

"Тут уже давно ділянка виділена, але документи на звалище важко виробити. Років три-чотири люди сміття вивозять. Сиплять, де кому подобається. От сільська рада і вирішила впорядкувати стихійне сміттєзвалище. Найняли екскаватор і двох людей. Тільки почали копати – кістки побачили", - сказав він.

За словами війта, робітники не одразу ж зрозуміли, що це за кістки.

"Спочатку шофер подумав, що то вівці. На тому місці колись ферми і стайні стояли. Але придивилися уважніше – на людські кістки схоже. Одразу припинили роботи", - розповів Воробець.

Сільські старожили розказували, що у цьому полі під час війни розстріляли євреїв з кількох навколишніх сіл. Кількість жертв називали різні – від 75 до 2000. Один хлопець вижив, то через багато років двічі приїжджав з Ізраїлю розшукати місце смерті батьків. Але не знайшов. Поставив плиту на пам'ять про загиблих.

"У радянські часи дорогу трохи змістили. Певно, тому і не вдавалося знайти поховання. Плита десь метрів за 60 від нинішніх розкопок. У повоєнні роки тут хутір був. Тепер усі дивуються: люди землю не раз орали – і не знаходили нічого. Але, видно, таки мусило виявитися це захоронення. Може, земля просіла. На глибині всього 40-50 см кістки були", - додав сільський голова.

У районі уже створили спеціальну комісію для розслідування цього випадку.

Зазначимо, у квітні цього року у селі Оліїв Зборівського району Тернопільщини теж знайшли захоронення часів війни. На церковному подвір'ї були поховані німецькі солдати та офіцери.

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині біля сміттєзвалища знайшли кістки розстріляних євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути