понеділок, 16 вересня 2013 12:44

На макіївську пожежу рятувальники запізнилися на півгодини. Приїхали без драбин і брезенту
26

Фото: ФОТО: Тетяна Заровна

У понеділок 16 вересня о 12.00 почалися похорони у Макіївці трьох загиблих під час пожежі. Витрати взяла на себе місцева влада.

Мешканці постраждалого 9-поверхового будинку № 14 у мікрорайоні Зелений звинувачують МНС Макіївки в непрофесіоналізмі. Там у суботу загинули на пожежі 26-річний Олександр Іванов, 37-річна Вероніка Ямпільська і 64-річний Валерій Бобров. Брат Вероніки - 43-річний Олексій Ямпільський перебуває в реанімації Рудничної лікарні з переломами ребер. Кажуть, що загрози життю немає. Чоловік досі не знає, що загинула вся його родина.

Люди запевняють, що пожежники приступили до активних дій із запізненням як мінімум на півгодини. Обурюються, що у перших двох машин МНС не було драбин і брезенту. Рятувальникам не вистачало води, а в балонах закінчувався кисень, без якого неможливо працювати у задимленому приміщенні.

Загинули мешканці двох квартир на 7 поверсі - молода людина у 2-кімнатній квартирі, де почалося загоряння, і його сусіди по тамбуру, які жили у трикімнатній. Олександра Іванова виявили на сходовій клітці, коли загасили пожежу. Валерій Бобров згорів живцем. А Вероніка та Олексій вистрибнули з вікна, не дочекавшись допомоги.

Жінка розбилася на очах 50 осіб, в числі яких були працівники МНС і міліціонери. Олексію пощастило більше - падаючи він зачепився за гілки, і це пом'якшило удар.

Поки не ясно, чому пожежних викликали сусіди, а не жилець квартири, в якій почалося загоряння. Бачили, що він намагався самостійно боротися з вогнем. Олександру допомагав гасити балкон сусід Олексій. Мати Олександра перебувала на лікуванні у Вінницькій області. Їй повідомили про трагедію із запізненням, жінка змогла повернутися додому тільки ввечері в неділю.

На момент прибуття пожежних з вікон Іванових, які виходять на тильний бік будинку, виривалося полум'я . Тому гасіння почали з тильного боку. А вікна Ямпільських, які виходять у двір, залишилися без уваги рятувальників. Коли на підвіконня тристулкового вікна підійнялися Олексій, а за ним і Вероніка, їм не було кому допомогти.

"Вони хвилин 20 кричали: "Люди!Рятуйте!", - розповідають бабусі на лавці біля сусіднього під'їзду в неділю. Вони говорять, що й напередодні точно так само сиділи біля свого під'їзду і спостерігали за вікном, з якого вистрибували люди. - Велика драбина у пожежників була, але її поставили з іншого боку. А у пожежної машини, яка припаркувалася біля під'їзду, не було нічого.

Люди пропонували розтягнути брезент, але пожежники сказали, що їм його не видають взагалі. Пожежна машина більше години просто простояла. Пожежні перекривали газ, розбивали вікна в під'їзді. А хвилин через 30, коли вже вистрибнули брат з сестрою, тоді приїхала інша машина і драбину висунули. Але рятувати не було кого.

Валєра - він після інфаркту, на дивані так і залишився. Вероніка впала головою на землю. У неї вже і волосся загорілося, і халат зайнявся. Альоша перед тим як стрибнути кричав: "У мене ноги печуть!". А коли пострибали, тоді вже приїхало багато пожежних машин."

Пожежні врятували інших мешканців, які не встигли вийти до того як під'їзд заволокло чорним димом.

"Ми постраждали тільки від води, - каже Тамара, мешканка квартири на 5 поверсі під Ямпільськими. - Вся квартира у нас затоплена. Мої діти живуть зі мною в одному тамбурі , але син з невісткою були на ринку. А до мене внучка прибігла: "Пожежа!". Я спочатку чомусь не злякалася, не стала спускатися, а потім вже було пізно. У під'їзді від чорного диму нічого не було видно. Я-то думала як у кіно - раз, і все погасять."

"У мене було відкрите вікно, я відчула гар, виглянула, а жінка з будинку навпроти кричить: "У вас сусіди горять", - говорить Олена з 8 поверху - Я одразу побігла по сусідах ... Стала стукати, щоб вийшли. І сусідам з 7-го постукала .. А вони сказали: "Іди, ми розберемося". Може, майно рятували? Може, були у паніці? Але пожежники приїхали дуже пізно... Через годину приблизно! Кажу вам, пожежа почалася о першій годині - не о другій!"

За словами очевидців, люди стали вистрибувати о 15.00. Розлючені жителі кидалися битися з рятувальниками. Інші допомагали тягати гідранти, треті кричали, що пожежних треба судити.

Повністю згоріли дві квартири на 7 поверсі і частково дві квартири над ними. У квартирах на 8 поверсі знищені балкони і вікна - там на момент пожежі не було господарів. Поплавилися стіни в під'їзді , згоріли двері тамбурів. Макіївська влада обіцяє компенсувати збитки власникам затоплених квартир.

Згідно з офіційною інформацією, пожежа почалася о 14:39. Рятувальники прибули через 13 хвилин після виклику. Евакуювали на вулицю 39 осіб. О 16.48 пожежу було локалізовано, о 17.10 - ліквідовано. На гасіння залучалися 14 одиниць техніки та 57 чоловік особового складу.

Традиційні пожежні автодрабини мають висоту 30 метрів - їх вистачає для 9-поверхівок. Торік офіційно повідомлялося про придбання за гроші місцевого бюджету (4,5 млн. грн) автодрабин висотою 50 метрів. Такі призначені для евакуації людей з 16 поверху.

Менше року тому МНС Донецької області похвалилася спецавтомобілями від Міжнародної організації "Pompiers De L'urgence Internationale" (Франція). Машини з пожежною автодрабиною на базі автомобіля RENAULT було передано у подарунок. Крім того, як повідомляла прес-служба МНС, 5 нових вітчизняних пожежних автомобілів першої допомоги (АППД) "Валдай" були придбані за 6 млн. грн. за програмою технічного переоснащення МНС і відправилися по містах Донеччини, включаючи Макіївку.

"Такі автомобілі мають обладнання широкого спектру застосування, включаючи ємність з водою на 800 літрів, першими прибувають на місце події і здатні оперативно надати будь-яку допомогу" , - урочисто повідомляла прес-служба МНС України у Донецькій області.

Зараз ви читаєте новину «На макіївську пожежу рятувальники запізнилися на півгодини. Приїхали без драбин і брезенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути