Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2012 12:19

Спецтема: Зґвалтування та вбивство Оксани Макар

Медики радили матері Оксани Макар покликати священика, але та не захотіла

Медики радили матері Оксани Макар покликати священика, але та не захотіла
Тетяна Суровицька до останнього вірила, що дочка житиме. Фото: donbass.ua

Сьогодні о 7.30 ранку в опіковому центрі Інституту невідкладної і відновлюючої хірургії ім. В.К. Гусака в Донецьку померла Оксана Макар.

"У неї була сильна кровотеча легенів. Легенева тканина згоріла фактично повністю. – розказав журналістам професор Еміль Фісталь. – Спочатку нам вдалося її зупинити. Потім відбулася зупинка серця. Ми три рази вмикали дефібрилятор, робили масаж серця. Але врятувати Оксану не вдалося. В її організмі відбулися незворотні зміни. Ми зробили усе що могли".

Він нагадав, що дівчина 10 годин провела на морозі, дихала продуктами горіння, страждали легені, а сильні опіки і переохолодження зіграли свою роль.

"В принципі ми іншого й не очікували. – повідомила телефоном одна з працівниць опікового центру. – Дівчину так понівечили, фактично все життя підтримувалося в ній апаратами. А час іде, тканини відмирають і відмирають. Серце це усе перекачує. Медперсонал казав матері, аби привела священника, але та вирішила, що раз Господь урятував її дитину, значить вона виживе. Жаль. Ми ж все-таки медики – бачимо більше що й до чого. А Тетяна вперта".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оксана Макар померла, лікарі робили все можливе

Медсестра пояснює, що відколи Оксану Макар перевели до Донецького опікового центру, вона майже постійно знаходилася в стані медикаментозного сну. Під контролем лікаря Фісталя її могли вивести на кілька годин з цього стану раз на день чи раз на два дні.

"Еміль Якович часто до опівночі затримувався. – розповіла медсестра. – Сам заходив до Макар, то консиліум збирав, то радився телефоном з іноземними колегами щодо Оксани. Він лікар від Бога, зробив усе, що міг. У лікарні кажуть, що йому часто дзвонили з Києва – то депутати то ще якісь кандидати. Кожен вважав своїм боргом наказати лікареві надавати всю необхідну допомогу нещасній Оксані. Чесно, вони його замучили своїми вказівками. Ніби без чиїхось настанов він і так не робив все, що міг. Мама постійно плакала. Просила забрати органи у неї й пересадити доньці. Але це неможливо".

Медсестра згадує останній ранок Оксани Макар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оксану Макар ґвалтували двоє - МВС

"Мати майже постійно сиділа коло неї. – розповіло джерело. – Близько другої пішла спочивати. Раніше приходила о 7 – 8, сідала коло дочки, гладила по щоках і волоссю. Цього ранку схопилася десь о 5-й ранку. Прийшла. Як ото відчувала. Десь після шостої апарати показали збій серця. Всі збіглися. Тетяна почала плакати. За інструкцією, її випровадили з палати. Більше її не впускали до дочки. Півтори години запускали легені й серце. Але там фактично вже не було чого запускати. Тих легень вже й не лишилося. Не знаю чи точно, медсестри потім казали, що о 7.30, коли Оксана померла у її матері зупинився наручний годинник. Тетяна зараз шокована. Вона до останнього вірила, що дочка житиме".

Зараз ви читаєте новину «Медики радили матері Оксани Макар покликати священика, але та не захотіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

596

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути