понеділок, 19 травня 2014 17:39

Курченко завдав Україні збитків на 4 мільярди гривень - СБУ

Курченко завдав Україні збитків на 4 мільярди гривень - СБУ
Сергій Курченко. Фото: ipress.ua

Група "СЄПЕК" та інші структури Сергія Курченка завдали державі збитків на суму близько 4 млрд грн.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"В ході досудового слідства (його ведуть СБУ і Генпрокуратура) встановлено, що С.Курченко створив і безпосередньо здійснював керівництво злочинною організацією, діяльність якої завдала збитків державі в нафтогазовій і банківській сферах на загальну суму близько 4 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

За оцінками слідства, структури Курченко постачали обладнання ПАТ "Укртрансгаз" і "Чорноморнафтогаз" за завищеними цінами (збиток державі - понад 173 млн грн), зловживали на спецаукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення (збиток - понад 100 млн грн).

Крім того, структури Курченка завдали збитків на суму понад 450 млн за рахунок підписання фіктивних договорів поставки нафтопродуктів між ТОВ "Газ Україна 2020" і НАК "Нафтогаз України", на суму понад 400 млн грн - за рахунок несанкціонованого відбору газу з ресурсу НАК на користь ТОВ "Українська нафтогазова компанія", зазначили в СБУ.

Структури Курченко також звинувачують у доведенні до банкрутства ПАТ "Брокбізнесбанк "шляхом шахрайства і розкрадання кредиту рефінансування, наданого НБУ на загальну суму понад 2 млрд грн", і в розкраданні рефінансування на суму 800 млн грн, наданого НБУ на користь ПАТ "Реал Банк".

"Крім того, СБУ викрито факти безпосередньої причетності Курченка до реалізації злочинних механізмів покупки на користь ОЗУ "СЄПЕК" медіа-ресурсу UMH group, футбольного клубу "Металіст", ПАТ "Одеський НПЗ" і мережі АЗС SparschweinGmbH&Co в Німеччині (170 об'єктів)", - йдеться в повідомленні.

У СБУ зазначили, що слідчі наклали арешт на особисті рахунки та майно Курченка на загальну суму понад 1,5 млрд грн.

Зокрема, йдеться про 16 об'єктів нерухомості (три з них - за кордоном), сім повітряних суден, 38 автомобілів (з них 15 Mercedes-Benz, два BMW, два Porsche, один Bentley Continental, три Lexus, дві Toyota Camry, один Aston Martin). Крім того, арештована ТЕЦ, яка входить до майновий комплекс Одеського НПЗ.

"У рамках спеціально створеної робочої групи спільно з міжнародними прокурорами вживаються заходи щодо арешту рахунків у європейських банках, відкритих на підконтрольні йому комерційні структури, та об'єктів нерухомості за кордоном, належать С.Курченку", - резюмують в СБУ.

Кученко оголошений в розшук.

Зараз ви читаєте новину «Курченко завдав Україні збитків на 4 мільярди гривень - СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути