четвер, 24 травня 2012 11:32

Колишнього президента Тунісу хочуть стратити

Колишнього президента Тунісу хочуть стратити
За злочини бен Алі отримав у загальній складності 71 рік в'язниці. Фото: kabobfest.com

Військова прокуратура Тунісу зажадала засудити до смертної кари екс-президента країни Зіна ель-Абідін бен Алі, заочно судимого за вбивства демонстрантів під час придушення повстання на початку 2011 року. Про це 23 травня повідомляє Agence France-Presse.

На процесі у справі про вбивства демонстрантів обвинуваченими разом з бен Алі проходять ще 22 людини, які займали високі пости при правлінні екс-президента. Ніхто з них не визнав свою провину у вбивствах демонстрантів. Прокуратура, в свою чергу, зажадала винести обвинуваченим "найбільш суворі покарання з усіх можливих".

Нагадаємо, в грудні 2010 року в Тунісі почалися антиурядове повстання, яке через місяць привело до падіння режиму Бен Алі, який правив країною кілька десятків років. В ході повстання влада намагалася жорстко придушити його, що призвело до загибелі декількох сотень людей в зіткненнях демонстрантів із співробітниками силових структур.

Туніські події стали відправною точкою для аналогічних виступів у Єгипті, Лівії, Сирії, Бахрейні та інших арабських країнах.

Після перемоги революції бен Алі з дружиною втік до Саудівської Аравії, де отримав політичний притулок і знаходиться досі. Розгорнуті проти нього на батьківщині судові дії він назвав "пародією на правосуддя".

До справи про вбивства при придушенні повстання над бен Алі вже були проведені кілька заочних процесів. Екс-президент був визнаний винним спочатку в розкраданні державного майна, потім в незаконному володінні зброєю, а згодом в корупції і тортурах. За ці злочини бен Алі отримав у загальній складності 71 рік в'язниці.

 

Зараз ви читаєте новину «Колишнього президента Тунісу хочуть стратити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути