середа, 26 жовтня 2011 13:24

Спецтема: Війна у Лівії

Європу насторожило бажання нової влади Лівії жити за законом шаріату

Європу насторожило бажання нової влади Лівії жити за законом шаріату

Заява нової влади Лівії, що в основу правової системи країни будуть покладені закони шаріату - мусульманського права - викликало побоювання у доповідача Європарламенту по Лівії Анни Гомес.

У понеділок глава Перехідної національної ради (ПНР) Лівії Мустафа Абдель Джаліль заявив, що Лівія буде жити за ісламськими законами, і будь-який закон, що суперечить шаріату, буде відмінений. Раніше в жовтні до створення шаріатської держави лівійців закликав лідер міжнародної терористичної організації "Аль-Каїда" Айман аз-Завахірі.

"Заява лівійського лідера Мустафи Абдель Джаліля про шаріат як джерело права, а також повідомлення про виявлення в Сирті тіл 53 прихильників Каддафі викликають стурбованність у Європарламенті, заявила Гомес", - йдеться в прес-релізі Європарламенту.

Доповідач з Лівії вважає, що "дана позиція (по шаріату) не заснована на демократичному процесі прийняття рішень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лівійські повстанці стратили 53 прихильників Каддафі

"Шаріат може застосовуватися по-різному, і це лівійцям вибирати свої правові і конституційні рамки. Але вільна Лівія повинна повною мірою поважати права людини, а також права жінок. А в шаріаті є інтерпретації, які явно суперечать правам людини та дискримінують жінок", - заявила Гомес.

При цьому доповідач Європарламенту по Лівії вітала заяви глави ПНР, що "лівійці є помірними мусульманами".

"ЄС готовий сприяти лівійській владі у побудові демократичної держави, яка поважає права людини і верховенство закону. Але лідери ЄС, якщо їх чомусь навчила "арабська весна", безумовно, будуть утримуватися від підтримки будь-якого уряду, який порушує права жінок або свої власні міжнародні зобов'язання, у тому числі щодо дотримання прав військовополонених", - зазначила депутат.

Гомес також закликала нову владу Лівії розслідувати обставини масової загибелі прихильників Каддафі в Сирті.

Масові демонстрації, які згодом переросли в збройне протистояння між урядовими силами і опозицією, почалися в Лівії в середині лютого. Тоді ж опозиція сформувала в Бенгазі Перехідну національну раду (ПНР), яку оголосила єдиним легітимним органом влади в країні. ПНР визнали близько 60 країн.

У ході майже дев'яти місяців бойових дій противникам режиму Каддафі вдалося встановити контроль майже над усією територією Лівії. Минулого тижня повстанці захопили Кадафі в місті Сирт, після чого було оголошено про загибель поваленого лідера лівійської Джамахірії.

Зараз ви читаєте новину «Європу насторожило бажання нової влади Лівії жити за законом шаріату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути