четвер, 10 квітня 2014 17:07

"Є свідчення, що на Майдані відрізали голови чотирьом, а не одному" - активіст

"Є свідчення, що на Майдані відрізали голови чотирьом, а не одному" - активіст

На сьогоднішній день досі вважається спірним відеозапис, на якому під час сутичок поблизу Маріїнського парку на носилках несуть тіло без голови, розповів під час прес-конференції активіст "Пошукової ініціативи Майдану" Тарас Матвіїв. За його словами, подібних жертв може бути більше:

"Я належу до 13 сотні. Серед самооборонців є свідчення, що таких жертв із відрізаними головами не одна, а чотири. Але цю інформацію складно перевірити, цим повинні займатися правоохоронні органи. В той самий час, якщо говорити про відео, є точка зору, наче насправді там просто натягнутий на голову бронежилет і погана якість зйомки".

За словами Тараса Матвієва, зараз "Пошукова ініціатива Майдану" намагається встановити точну кількість загиблих під час лютневих подій в центрі столиці.

"Є місця, до яких нам немає доступу, наприклад - сумнозвісний крематорій. Коли пішли чутки, що там масово спалювали трупи майданівців, ми намагалися отримати від них якусь відповідь. Надсилали запити, але не отримали відповіді, жодних офіційних даних про роботу крематорію. Є інший законний шлях з'ясувати правду - зняти показники з лічильників у крематорії. Якщо підрахувати кількість використаного газу за попередні місяці та за січень-лютий, і вони разюче відрізнятимуться, можна говорити про понаднормові роботи", - говорить Тарас Матвіїв.

Крім цього, під великим питанням ситуація на Броварському та Північному кладовищах, говорить активіст Микола Андрієвський:

"5 сотня Майдану приїхала на Броварське кладовище, знайшли багато свіжих безіменних могил, хрестам на яких - не менше трьох років. Одразу приїхала міліція, зампрокурора, адміністрація кладовища жодних пояснень не надала. Наскільки нам відомо, єдине кладовище, де зараз ховають безхатченків - Північне. Там також багато свіжих спільних могил. Копається велика траншея, туди рядочком кладуться гроби, засипаються землею, робляться гірки, вставляються алюмінієві таблички. На табличках - номер, стать, приблизний вік з похибкою в 10 років. Тобто, туди можна доховати кого завгодно. Кожне кладовище має списки, кількість похованих людей, їх прізвища, інформація про родичів. Нам її не дають".

За словами активістів, у МВС на їх запити щодо кількості жертв Майдану також не реагують:

"Ми маємо домовленість з одним із депутатів від "Батьківщини" - надсилаємо у МВС, СБУ та інші органи депутатські запити. Наші дані стосовно ймовірних жертв там ні спростовують, ні підтверджують - нас просто ігнорують",- говорить Андрієвський.

Зараз ви читаєте новину «"Є свідчення, що на Майдані відрізали голови чотирьом, а не одному" - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути