пʼятниця, 22 березня 2024 10:26

Спецтема: Війна Росії проти України

ДніпроГЕС серйозно пошкоджена: розкрили подробиці та наслідки атаки РФ

ДніпроГЕС серйозно пошкоджена: розкрили подробиці та наслідки атаки РФ

У ніч проти 22 березня Росія завдала масованого удару по Україні - увечері дронами, а на ранок ракетами. Цілили переважно по енергетичній структурі та житлових будинках. Одна з цілей окупантів - ДніпроГЕС.

У Запоріжжі по ДніпроГЕС було два прямих влучання - у ГЕС-1 і ГЕС-2. Остання серйозно пошкоджена, заявив 22 березня гендиректор Укргідроенерго Ігор Сирота.

"Доведеться відновлювати повністю машинний зал і електричне обладнання. Наслідки ми прорахуємо протягом дня і будемо розуміти, що відбулося. І чи зможе ГЕС-2 працювати. І чи зможе, то чи в обмеженому режимі, чи взагалі не зможе певний період вона працювати", - сказав він.

На території ДніпроГЕС працюють рятувальники, розповів голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

"Ворог цілив по критичній інфраструктурі, яка не має жодного відношення до військових, жодного відношення до військової промисловості. Суто критична інфраструктура, яка забезпечує життєдіяльність наших мешканців. Одним з таких об'єктів є ДніпроГЕС. Дійсно сьогодні на дану годину рух автівок через ДніпроГЕС перекрито", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наймасованіша атака на Запоріжжя: що відомо про наслідки

За даними Федорова, частина інфраструктури постраждала.

"Наразі рятувальники працюють на території і ДніпроГЕС, і всіх інших пошкоджених об'єктах. Трохи згодом дамо розширену інформацію. Наша мета - відновити все якомого швидше, щоб відновити рух. Я впевнений, що нам це вдасться найближчими годинами, максимум - одна доба для відновлення руху", - резюмував голова Запорізької ОВА.

Фоторепортер Андрій Андрієнко про сьогоднішній обстріл Запоріжжя розповів наступне:

"Усе почалося приблизно о 4:00 і тривало протягом двох годин. Невдовзі виїхав на зйомки. Моментами було так гучно, що довелося лежати на землі. ДСНС працюють, частина міста досі знеструмлена. Поруйновано чимало приватних будинків. Від одного з них залишилася воронка глибиною у п'ять метрів. Зараз шукають дитину 2015 року народження, поки без результатів".

Як повідомили в Запорізькій ОВА, є загиблий і попередньо вісім поранених. Зруйновано та пошкоджено об'єкти інфраструктури, перекрито автомобільний рух на дамбі ГЕС.

Росіяни на світанку масовано атакували ракетами Запоріжжя. Ракета ворога влучила у тролейбус із людьми, що рухався дамбою ДніпроГЕСу, заявив 22 березня радник голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Зараз ви читаєте новину «ДніпроГЕС серйозно пошкоджена: розкрили подробиці та наслідки атаки РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути