середа, 02 листопада 2016 14:05

"Ціль рейдерів - агросектор і нерухомість"

"Ціль рейдерів - агросектор і нерухомість"
Фото надане Антоном Зубковим

Про сучасних рейдерів і їх схеми в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Антон Зубков, адвокат із Харкова. Захищав кілька десятків бізнесменів від рейдерських атак.

Хто такі рейдери?

- Це люди, які мають шалені зв'язки. Беруть у замовника гроші і проплачують прокурорів, суддів, податкову поліцію, аби ті допомогли. Наприклад, податківці можуть подати заяву в поліцію - ніби на якійсь фірмі ухиляються від сплати податків. Поліція засилає слідчого до судді, той дає дозвіл на обшук і вилучення документації на потрібній фірмі. Це - один із варіантів, як документи і штампи потрапляють до замовників. Для прокурорів і суддів це шанс гарно заробити.

Часто рейдери - це посередники. Знають, у кого відібрати бізнес і кому продати. Їх наймають політики, бізнесмени, олігархи. Платять відсотків десять від захопленого грошового активу. Тому через них отримати бізнес набагато вигідніше, ніж купити за ринковою ціною.

Які сектори бізнесу зараз під загрозою?

- Економіка в країні перебудовується. Рейдери підлаштовуються під зміни. Ще кілька років тому від них потерпала промисловість. Зараз вона в кризі, їм мало цікава. Їх ціль - жирні птахи - агросектор і нерухомість. На аграріїв нападають ближче до осені, коли тільки зібрали врожай. Рейдери беруть готовий товар і швидко спродують.

Нерухомість - теж ласий шмат. Особливо торговельно-розважальні центри. Також - земля, на якій стоїть невигідне підприємство. Його ріжуть на брухт, а ділянку під ним забудовують за власним бажанням. Малим підприємствам не варто переживати, що налетять і відберуть їхній бізнес. Мета рейдерів - добратися до активів, які нараховують сотні мільйонів доларів.

Чому активізувалося рейдерство?

- До Революції гідності всім було зрозуміло - кому і який бізнес належить, хто під ким працює. Після зміни влади почався активний переділ економічних потоків, який і досі триває. Рейдери працюють в тіні війни, безгрошів'я, не надто фахової роботи поліції. Користуються цією ситуацією.

Які вам відомі рейдерські схеми?

- Зазвичай рейдери працюють через нотаріусів. Платять їм великі гроші, а ті вносять зміни до реєстру підприємців. Прописують іншого власника бізнесу. Вже наступного дня він призначає нового директора фірми, який має право користуватися печаткою, ставити підписи й швидко продавати власність. Вся ця процедура займає 2-3 дні. Якщо проблемно дістатися штампу - наймають тітушок і нахабно заходять.

Ще один варіант - діють через колишнього директора, якого звільнили з фірми. Рейдер домовляється з ним, ніби той має претензію до колишнього роботодавця. Подає на нього до суду. Куплений суддя швидко виносить рішення про поновлення на роботі. За підтримки державного виконавця колишній директор заходить у фірму і знову обіймає свій "трон". Через нього рейдерам зручно діяти - отримувати інформацію, потрібну документацію.

Як не попастися на рейдерів?

- Найперше - вести закриту корпоративну політику. Аби не виходила внутрішня інформація про клієнтів, власників, фінанси. Також напрацювати зрозумілу схему власництва. Для цього краще не пошкодувати грошей і найняти юриста. Така послуга коштує від сотні доларів до кількох тисяч. Гарна схема - коли бізнесмен створює дві фірми. Одна тримає нерухомість, а інша бере її в оренду і займається господарськими справами - здає площі в оренду, відповідає за фінанси. Тоді важко добратися до власника і його активів.

Єдине, від чого не застрахований бізнесмен - підробки документів. Довести, хто їх сфальсифікував - складно.

Зараз ви читаєте новину «"Ціль рейдерів - агросектор і нерухомість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути