Ексклюзиви
понеділок, 12 грудня 2011 09:10

Через збільшення вуглекислого газу в океані зникне тріска

Через збільшення вуглекислого газу в океані зникне тріска

Подальше зростання концентрації вуглекислого газу в атмосфері і у водах світового океану може викликати скорочення популяції атлантичної тріски через різке підвищення смертності серед мальків цієї риби.

Андреа Фроммель з Інституту океанології Товариства імені Лейбніца в місті Кіль (Німеччина) та її колеги простежили за долею мальків тріски в декількох басейнах з кислою водою.

Мальки кісткових риб, до яких належить тріска і більшість інших промислових видів, не мають зябер і нирок, що захищають дорослих особин від зростання або падіння кислотності. Підвищення концентрації вуглекислого газу у воді призводить до її закислення, що може негативно впливати на ріст і життєдіяльність молодняку тріски.

Група Фроммель здійснила експедицію в район нересту атлантичної тріски біля західного узбережжя Норвегії в 2010 році. Вони відловили невелику кількість ікри та мальків різного віку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У морі залишилися тільки шпроти, тюлька і хамса

Близько 12% малюків з басейну з середнім рівнем СО2 і понад 75% тріски з ємності з високою концентрацією вуглекислоти страждали від численних пошкоджень тканин. За підрахунками кліматологів, кількість особин, що вижили з "акваріума" з високим рівнем СО2 була удвічі нижчою, ніж кількість особин у контрольній групі.

Учені зробили висновок, що навіть скромне збільшення частки вуглекислого газу у водах світового океану може привести до серйозних проблем для росту і розмноження промислових риб. 

Зараз ви читаєте новину «Через збільшення вуглекислого газу в океані зникне тріска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути