понеділок, 13 жовтня 2014 16:27

Бойовики за три місяці розорили Краматорськ — заступник мера
10

Фото: Тарас Подолян

Краматорськ після звільнення від бойовиків заполонили переселенці з інших окупованих територій Донбасу. Люди, які виїжджають з Донецька, Горлівки чи Макіївки, прагнуть знайти місце якомога ближче до рідних міст.

"Після звільнення вся Україна кинулася допомагати Слов'янську, вважаючи, що Краматорськ самодостатній, - каже заступник міського голови Краматорська Марина Караван. - Але це не так, бо в нас дуже багато переселенців. Крім того, у нас базується армія, прикордонники і ще 400 співробітників МВС. І всі потребують допомоги. Якби ще був активнішим місцевий бізнес. Але за три місяці окупації розорили всіх. Все жорстоко віджималося".

Зараз в Краматорську, населення якого складає близько 180 тис. мешканців, проживають 10 тисяч переселенців.

"Направляти переселенців у міста, які були окуповані, не найкраще рішення, бо вони спустошені. Селити людей нікуди, бо всі комунальні гуртожитки зайняті військовими. Крім того, на жаль, не всі переселенці мають бажання працювати", - каже Марина Караван.

У Краматорську руйнувань значно менше, ніж у сусідньому Слов'янську.

У кількох будинках на вулиці Хмельницького, в центрі міста, без стін після обстрілів залишилися десятки квартир. Люди там зараз не живуть. Лише ті, що спромоглися зробити за свої гроші ремонт. Таких одиниці. Інші мешканці написали на дверях номери своїх телефонів для будівельників, на випадок ремонту, і живуть десь у родичів чи знайомих. У багатьох зруйнованих квартирах вибуховою хвилею повиносило не тільки зовнішні, але й внутрішні стіни. Розбиті вікна заставлені дерев'яними дверима й дошками. Деякі балкони взагалі позривало від вибухів.

"Грошей не ремонт з бюджету не дають. Тільки обіцяють", - каже бригадир фірми, яка робить ремонт в зруйнованих помешканнях, 46-річний Андрій Тука.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики за три місяці розорили Краматорськ — заступник мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути