середа, 05 березня 2014 16:13

База ВМС України на Донузлаві прогнала головнокомандувача ЧФ РФ: українців взяли в облогу

База ВМС України на Донузлаві прогнала головнокомандувача ЧФ РФ: українців взяли в облогу
Фото: new-sebastopol.com

Кораблі Чорноморського флоту Російської Федерації блокують Південну військово-морську базу України на озері Донузлав, що розташована біля Євпаторії у смт. Новоозерне.

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів офіцер Південної військової морської бази України, капітан-лейтенант Михайло.

За словами офіцера, наразі на рейді в озері Донузлав перебувають близько восьми одиниць ЧФ РФ разом із крейсером "Москва".

"В озеро зайшло судно, яке ставить посеред виходу з Донузлава бочку і технічне майно. Як технічне майно, росіяни використовують списаний великий протичовновий корабель "Очаков".Таким чином вони блокують вихід і вхід у водойму", - уточнив Михайло.

Через блокування проходу між озером та морем жодне судно більше не матиме змоги пройти: ні військові, ні цивільні судна з яхт-клубів і навіть рибальські.

"Половина українського військового флоту, яка базується саме на донузлавській базі, може опинитись у повній блокаді", - наголосив капітан-лейтенант.

Він також обурився через те, що президент Росії Володимир Путін розповідає, що у Криму немає російських військ, а кораблі, які блокують українську базу, під прапорами РФ.

"Їх, між іншим, охороняють ракетний катер, рейдевий буксир та інші військові малі та середні судна", - зауважив Михайло.

Військовий, крім того, розповів, що блокування української бази біля Новоозерного відбувається й з боку суші.

"З 2 березня у смт. Новоозерне перебувають близько 90 озброєних невідомих так званих "самооборонців". У них 4 "Урала", вони вивісили прапор РФ. Зараз вони розділились на три групи. Одна група блокувала нашу частину, де зберігається зброя, окопалась, зробила вогневі точки. Ще одна частина розмістилась біля наших кораблів. Велика група з 50 бійців базується у будинку поблизу", - уточнив український офіцер.

За його словами, росіяни приходили до військової частини 2 березня, пропонували здати зброю, принести присягу на вірність кримському народу, але їм було відмовлено.

"3 березня до нас приїхав особисто командувач Чорноморського флоту Російської Федерації Олександр Витко, розмовляв у грубій формі з нашим командуванням. Він дуже по-хамськи себе поводив, погрожував нам. Ми відповіли йому таким же тоном", - підкреслив український офіцер.

Як наслідок, на його думку, Витко вирішив помститись й надіслав до Донузлава крейсер ЧФ РФ "Москва".

Попри складну ситуацію, Михайло стверджує, що його база ВМС України усім забезпечена.

"Нам допомагають наші дружини і частина місцевого населення. Є вільний вихід з бази. Місцеві мешканці Новоозерного розблокували його, прогнавши КАМаЗ з російськими військовослужбовцями. Всі наші офіцери знаходяться на місці, зі зброєю", - наголосив капітан-лейтенант.

Він додав, що найголовніше, аби не було провокацій і загрози сім'ям військовослужбовців, а також аби події на озері Донузлав максимально висвітлювали українські та світові ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «База ВМС України на Донузлаві прогнала головнокомандувача ЧФ РФ: українців взяли в облогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути