вівторок, 05 квітня 2011 18:49

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Японці продовжують блукати серед зруйнованої власності
24

Фото: Фото: Reuters

Побоювання експертів вже підтвердилися: у рибі біля берегів Японії вперше зафіксовано перевищення радіації.

Фахівці управління рибних ресурсів префектури Ібаракі виявили підвищений вміст радіоактивного цезію в мальках риби піщанки північної, виловленої біля берегів міста Кітаібаракі в північно-східній частині Хонсю, повідомляє японське агентство Kyodo.

На один кілограм виловлених у понеділок мальків піщанки північної припадало 526 беккерелів радіоактивного цезію, в той час як прийнята в країні норма становить 500 беккерелів. Крім того, в кілограмі риби виявлено вміст радіоактивного йоду в розмірі 1,7 тисячі беккерелів. Влада Ібаракі закликала населення утриматися від вживання в їжу даного виду риби.

Між тим, вчора стало відомо, що влада Японії звернулася за допомогою в ліквідації наслідків аварії на "Фукусіма-1" до російських фахівців. Як розповів офіційний представник Росатому Сергій Новіков, японська сторона попросила обговорити питання використання установки "Ландиш" з переробки рідких радіоактивних відходів. На даний момент, повідомив він, ведеться технічне узгодження відправки "Ландиша" до Японії.

Плавучий комплекс з переробки рідких радіоактивних відходів "Ландиш" був створений в рамках укладеної у 1993 році угоди між урядом РФ і урядом Японії в галузі утилізації атомних підводних човнів.

Роботи зі створення "Ландишу" фінансувала Японія, яка виділила на будівництво комплексу близько 35 мільйонів доларів. "Ландиш" використовується в програмах з утилізації підводних човнів на заводі "Звезда".

Зараз ви читаєте новину «Японці продовжують блукати серед зруйнованої власності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути