четвер, 19 січня 2023 13:43

Спецтема: Війна Росії проти України

Як помилялась британська розвідка щодо України ‒ Джонсон розповів

Як помилялась британська розвідка щодо України ‒ Джонсон розповів
Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розповів, які прогнози отримував його уряд перед початком війни. Фото: slovoidilo.ua

До початку повномасштабного російського вторгнення у британській розвідці не вірили, що Україна вистоїть.

Так само деякі європейські лідери, зокрема у Франції та Британії віддавали переваги пошуку компромісу між Україною та Росією. Про це в інтерв'ю Європейські правді розповів колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

За його словами, сценарії, які британський уряд отримував від розвідки перед початком великого вторгнення, коли понад сотня батальйонно-тактичних груп зібралися біля українського кордону, були жахливими.

"Я тоді отримував щоденні звіти від британської військової розвідки й вони не були оптимістичними щодо здатності України встояти. А якщо зовсім чесно, то вони вважали й говорили мені, що все завершиться за кілька днів. Й немає нічого, що може зупинити наступ Путіна і його танків на Київ довше, ніж на тиждень", ‒ розповів Джонсон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід буде змушений завдати удару у відповідь" ‒ Джонсон попередив Путіна

Він зізнався, що сам скептично ставився до таких прогнозів, бо бував у Києві, спілкувався з ветеранами війни на Донбасі й бачив, що вони воюватимуть.

Джонсон також розповів, що сперечався з європейськими політиками, які не вірили у можливість поразки РФ. За його словами, аргументом, завдяки якому вдалося переконати європейських лідерів стало те, що "фундаментально не існує альтернативи військовому успіху України".

"Щоразу, коли колеги з інших європейських столиць пропонували якісь переговори або мирні плани, якісь домовленості з Путіним про мирну угоду, ця ідея моментально розвалювалася у обговоренні. Адже ви не можете ні про що домовитися з Путіним просто через те, що йому настільки очевидно не можна довіряти", – сказав Джонсон.

Єдиним логічним висновком усіх обговорень, за словами Джонсона, було те, що Україну слід підтримати усіма можливими засобами допоки путінські загарбники не будуть викинуті з її території.

Колишній прем'єр Великої Британії Борис Джонсон закликав союзників допомагати Україні й не боятися застосування російським диктатором Володимиром Путіним ядерної зброї.

На думку британського політика, в разі використання ядерної зброї Індія та Китай відвернуться від Путіна, тому необхідно припинити думати про це. Відповідну заяву Джонсон зробив під час Українського сніданку в Давосі.

Зараз ви читаєте новину «Як помилялась британська розвідка щодо України ‒ Джонсон розповів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути